Aylar sonra geçen hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmaması nedeniyle başta sahiller olmak üzere yoğun kalabalıklar görüldü ve sosyal mesafe kuralları ihlal edildi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu durumun mutlaka bedel ödeteceğini, bulaşın da ölümlerin de artacağını açıkladı.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan NTV’de katıldığı programda şöyle konuştu: “Aslında bu hafta sonunun bir başka özelliği ilk defa 65 yaş üstü diğer yaş grupları ile birlikte çıkması oldu. İkisini bir arada düşününce tablo daha endişe verici oldu. Virüsü alan insanlar temas eden 65 yaş üzeri insanlar oldu. Vaka sayıları inmiyor aşağıya. 19 Mayıs’tan bu yana 3 haftaya yakın bir zaman geçti. Vaka sayısı açısından 100 ya da 900 civarı rakamlardayız hala. Mayıs sonu Haziran başını bırakın. Temmuz’a bu salgın bitiyor gibi öngörülerin mümkün olmayacağı ortaya çıkıyor. Bu görüntüler vakaların azalmasını önlüyor. Böyle devam ederse birincisi vaka sayısında artmalar da göreceğiz. İkincisi toplumun genelinden uzak tutuğumuz 65 yaş üzeri vatandaşlara bulaş da artacak ve o zaman ölümler de artacak. Bunun hiç böyle bir şansı falan yok. Bu kadar kötü bir tablo. Mutlaka sonunda belli bedeller ödetecek. Bunun hiç başka bir sonucu yok açıkçası. Ölenlerin yaş grubunu Sağlık Bakanı açıkladı. Ortalaması 74. Bunlar gençlerin evine götürmesi ile hastalandı. Böyle giderse ve vakalar artmaya başlarsa kaldırılan birçok tedbir tekrar gelir.”
Pandeminin mevsimi olmaz
Pandteminin mevsiminin de olmayacağını hatırlatan Prof. Ceyhan, “ Pandami yüzde 99 doğrudan solunum yolu ile bulaşır. Etkilenen ve tanı konmamış Çok sayıda insan var. Saniyenin onda birinde birinin burnundan çıkıp diğerine giren bir virüsün sıcaklıktan etkilenmesi mümkün değil” dedi.
Sıkışık toplu ulaşım tehlikeli
11 Marttan önce insanlar aynı işyerlerine aynı toplu taşım araçlarına tıklım tıklım bindiklerini hatırlatan Prof. Ceyhan şu bilgileri verdi: “Şimdi aynı işyerlerine insanları hiçbir önlem almadan gönderirseniz, yine aynı şekilde tıklım tıklım gidecekler. Bunun için değişik çözümler olabilirdi. Kademeli mesai uygulanabilirdi. İşyerleri farklı saatlerde açılabilirdi. Kalabalık bir otobüs ya da minibüs açık havadan daha büyük bir risk oluşturuyor. Ama açık havada risk olmaz diye bir şey de yok.”