Tarihi 8 bin yıl öncesine dayanan yerleşimlere ait buluntular Aydın’da heyecan yarattı. Söke İlçesi Latmos bölgesi Eğride mevkiindeki kazılarda tarih öncesine ait kaya resimlerine rastlanan bölge bugün yayınlanan Resmi Gazete’deki kararla Birinci Derece Arkeolojik Sit ilan edildi
CEMRE YUVARLAK/İZMİR’DE SON DAKİKA-Aydın’ın Söke ilçesinde tarihi değiştirecek ve büyük heyecana neden olan kalıntılar bulundu. Latmos dahilindeki bölgede Eğridere Mevkiinde yapılan yüzey incelemesinde tarihi 6-8 bin yıl önceye dayanan 2 ayrı kaya üzerinde yapılan incelemede tarih öncesine ait kalıntılara rastlandı. Yaklaşık 6-8 bin yıl öncesine dayanan kaya resimleri, iki ayrı alanda yapı temel izleri şapel yapısına ait temel duvarlara rastlandı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün bölgenin Birinci Derece Arkelojik Sit Alanı olması kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
8 BİN YIL BOYUNCA FARKLI YERLEŞİMLER
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün görevlendirmesiyle uzmanlarda Latmos dahilindeki tespit ve tescil çalışması programı kapsamında alınan kararın gerekçesinde şu bilgiler verildi:
“Söke ilçesi Serçin Mahallesi, Eğridere Mevki’nde ve İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla tescilli 3. Derece Doğal Sit sınırları içinde kalan 104 ada 49 parsel numarasında kayıtlı Kışla niteliğindeki taşınmazın bir bölümü üzerinde yapılan yüzey incelemesi yapıldı. Geçmişi 6-8 bin yıl eskiye dayanan 2 ayrı ana kaya üzerinde prehistorik (tarih öncesi) döneme ait kaya resimleri görüldü. Ayrıca 2 ayrı alanda yapı temel izleri ve şapel yapısına ait temel duvarları ile ana kayaya oygu zeytinyağı işliği ile arazi yüzeyinde pişmiş toprak seramik parçaları yayılımına ait Bizans dönemi MS 11 ve 12. Yüzyıla ait arkeolojik yerleşim alanından oluşan farklı dönemlere ait kültür varlığı bulgularının tespit edildi.”
40’I AŞKIN KAYA RESMİ
Öte yandan yine Latmos bölgesi kapsamındaki Yeşilköy Mahallesi’nde de geçmişi 6-8 bin yıl önceye dayanan yerleşimlere rastlandı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün raporunda, “Yeşilköy Mahallesi Balık Mevkiinde mülkiyeti maliye hazinesine ait 111 ada 292, 293, 294 ve 295 numaralı tarla vasıflı arazinin bir bölümü içinde hakim kayalığın kuzey yamacında bulunan kaya sığınağı içindeki kayaların yan ve tavan yüzeylerinde 40’ı aşkın sayıda geçmişi 6-8 bin yıla dayanan prehistorik kaya resimleri ve motifleri bulundu. Ayrıca aynı alanda kayalığın aşağı düzlüğünde harç ve tuğla ile oluşturulmuş örgü duvarları payandalarla desteklenmiş apsisli ve üst kısmı tamamen yıkılmış olan yerleşim planı belirgin durumda bir Bizans Kilise yapısının olduğu da görüldü. Bunun yanında mezar yapılarından oluşan nekropol ve klise yapısına ait bloklarının temin edilmesinde kullanıldığı düşünülen değişik yerlerdeki lokal taş kesim yerleri, arkeolojik kalıntılar ile pişmiş toprak seramik parçaları da tespit edildi” ifadeleri dikkat çekti.
BÖLGELE YENİ PLAN YAPILMASI İSTENDİ
Koruma Kurulu yeni keşiflerden sonra 1/25000 ölçekli plan kararları ve notlarının alanın sit statüsü dikkate alınarak yeniden gözden geçirilerek ilgili idarelerince onaylanmasını istedi. Üç yıl içinde koruma amaçlı imar planı yapılıp Koruma Kuruluna sunulması kararı da alındı. Bu alanda hiçbir yapıya kesinlikle izin verilmemesi, yeni tarımsal alanlar açılamaması, sadece sınırlı mevsimle tarımsal faaliyetler yapılması gerektiği belirtildi. Bu alandan taş, toprak, kum alınmaması, kireç, taş, tuğla, mermer, kum dane ocağı açılamaması, çöp ve sanayi atığı malzemesi de dökülmemesi gerektiği de vurgulandı.