İzmir programı kapsamında Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin ile de görüşen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seyyar satıcıların sorunlarını yakından takip ettiğini vurguladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de yer aldığı görüşmede Başkan Evren Laçin, “Sayın Genel Başkanım, her fırsatta esnafın, yoksulun ve milyonlarca seyyar esnafın sorunlarını, taleplerini dile getirdiğiniz için öncelikle teşekkür ediyoruz. Bu konuların gündeme getirilmesi ve Meclis’te savunulması seyyar esnaf ve sanatkarı 100 yıllık unutulmuştuktan kurtardı. Gerek sizin gerekse milletvekillerimiz ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’den aldığımız cesaretle dernek ve kooperatifler kurmaktayız” dedi.
“ZABITAYLA KOVALAMACA YAŞAMAYALIM”
Olumlu gelişmelere karşın hala acil çözüm bekleyen sorunları olduğunun altını çizen Başkan Evren Laçin, “Seyyar satıcılar olarak en başta gelen sıkıntımız ‘güvencesizlik’ ve ‘zabıta’. Hiçbir iş ve sağlık güvencemiz yok. Yarın ne olacağımızı bilmiyoruz. Belediyeler bize yer göstersin istiyoruz. Bizi yine belediyeler kontrol etsin ama zabıta endişesi yaşamayalım. Simitçiler gibi belli bir alan tahsis edilerek o bölümde çalışalım. Bu yerlerin tespitini de komisyonlar belirlesin. Biz seyyar satıcılar olarak aramızda yer tahsisi konusunda anlaşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“İNCELENİP GEREKEN YAPILACAK”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Türkiye’deki 6,5 milyon seyyar esnafın sorunlarını çözmek için gayret ettiklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Seyyar esnafını organize ettiğiniz ve taleplerinizi bize ilettiğiniz için teşekkür ederim. MYK Genel Sekreterimiz İzmir Milletvekili Sayın Selin Sayek Böke ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer gerekli incelemeleri gerekenleri yapacaktır. Büyükşehir Belediyemizin seyyar esnafa yönelik mevzuat incelemesini biran önce tamamlayacağına eminim. Gerek Meclis’te gerekse İzmir Büyükşehir Belediyemiz’de sizlerin yaşamını kolaylaştıracak adımların atılacaktır.”
İŞTE RAPORDAKİ TALEPLER
- İnsan onuruna yaraşır çalışma hakkının seyyar esnaflara da tanınmasını istiyoruz. Çalışma yerlerimizi ve koşullarını birlikte belirleyelim ki, biz de kent yaşamında hak ettiğimiz yeri alalım.
- Seyyar esnaflar olarak kendi odalarımızı, kendi birliklerimizi tüm Türkiye’de kurmak istiyoruz. Belediyelerimiz, Bakanlığımız, hükümetimiz bu konuda bize yol göstermeli önümüzü açmalı; odalarımızın kuruluşunu kolaylaştırmalıdır.
- Geçimlerimizi sağlamak ailemizin rızkını temin etmek için yağmurda çamurda, karda kışta, sağlıkta ve felakette bile çalışmak zorundayız. Hurdacısı, atık toplayanı, simitçisi, baloncusu, seyyar manavıyla tüm sokak çalışanları sosyal güvenceye kavuşmalı.
- Eğitim hakkının da sokak esnaflarının da yararlanacağı şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Sokaklarda çalışan çocukların başta olmak üzere tüm sokak çalışanları için onların durumlarına uygun eğitim programları hazırlanmalı.
- Seyyar esnafına mali destek programı uygulanmalı. Faaliyetlerini üye oldukları dernek, kooperatif ve oda üzerinden sürdüren esnafa kayıtsız, koşulsuz 5’er bin TL mali destek verilmeli.
- Seyyar esnafın her türlü oda, dernek aidat borcu sicil affı çıkarılarak silinmeli.
- Seyyar esnafa 2019-2020 yılı içinde kesilen tüm cezalar af edilmeli ve vergi borçları silinmeli.