İzmir’de 30 Ekim’de yaşanan depremden sonra Bayraklı’da Adalet Mahallesi ve Manavkuyu mahallelerinde büyük acılar yaşandı. Bu acıları yaşayan vatandaşlar, Adalet Mahallesi’nde deprem çadırlarının bulunduğu alanda 24.5 metre yüksekliğinde dev bir trafo kurulmasına karşı haftalardır sürdürdükleri mücadeleden bir türlü sonuç alamadı. Geçen hafta bölgede incelemelerde bulunan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu da dertlere çare olmadı. Vatandaşların, konuyu yarın(cumartesi) günü İzmir’e gelecek olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun programlarına katılarak sorunu iletecekleri ve bölgeye davet edecekleri öğrenildi. Bölge sakinlerinin Cumartesi günü saat 17.30’da trafonun bulunduğu alanda açıklama da yapmaya yapacakları öğrenildi.
Kılıçdaroğlu ile görüşecekler
Bölge sakinlerinden Kader Kaya haftalardır seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirterek, “TBMM Deprem Komisyonu üyelerine, AK Parti ve CHP’li Meclis üyelerine sorunu anlattık. Belediye başkanlarıyla da görüştük. Ancak sonuç alamadık. Emek Sitesi, Özemeksan Sitesi, Pamir ve Bayram Aslan Siteleri olarak mücadelemizi sürdürüyoruz. Cumartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun programlarına katılarak bu önemli konuyu ileteceğiz. Kendisini bölgemize davet edeceğiz” dedi.
Yoğun program
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yoğun İzmir programında ziyaretler de var, çalıştay da. Kılıçdaroğlu, 13 Mart Cumartesi günü ilk olarak sabah kahvaltısını hal esnafı ile yapacak. Kılıçdaroğlu kahvaltı sonrasında saat 9.30-10.30 arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Örnekköy Kentsel Dönüşüm Üçüncü Etabı’nın temel atma törenine katılacak. Tören sonrası Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’na katılacak. Çalıştay’ın ardından özel yurt işletmecileri ile zirve yapacak olan Kılıçdaroğlu’nun İzmir Tabip Odası’nı ve Eşrefpaşa Hastanesi’ni ziyaret edecek.
Dev trafo gökdelenler için yapılıyor
Öte yandan söz konusu dev trafonun bölgede her geçen gün yenisi inşa edilen gökdelenlerin enerji ihtiyacını karşılamak için yapıldığı ortaya çıktı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş Genel Müdürlüğü İzmir 3. Bölge Müdürlüğü, konuyla ilgili olarak CİMER’e başvuran bir vatandaşa verdiği resmi açıklamada bu konuyu açıkça dile getirdi. Söz konusu resmi yazıda; “Teşekkülümüz faaliyet alanında bulunan 154 KV Piyale GİS Trafo Merkezi İzmir İli Bayraklı ilçesinin artan enerji ihtiyacının karşılanması, mevcut ve kapasitesi yetmeyen diğer trafo merkezlerinin yüklerinin hafifletilmesi ve bahse konu bölgenin gökdelen bölgesi olması Bayraklı ilçesinin ‘turizm-ticaret’ odaklı gelişmesi enerjinin kesintisiz biçimde sağlanması açısından stratejik önemi sahip bir kamu yatırımıdır” ifadeleri dikkat çekti.
İmar planı 1.5 yıl önce değişmiş
Bu arada dev trafo merkezinin yapıldığı Bayraklı’daki 25144 Ada 2 parselin 1.5 yıl önceye kadar imar planlarında Resmi Tesis Alanı(SGK Tesis Alanı) olarak gözüktüğü 14.9.2018’de Resmi Kurum Alanı(TEİAŞ) Hizmet Alanı olarak değiştirildiği öğrenildi.
Binlerce imzanın toplandığı sosyal medya imza kampanyasında vatandaşlar şu görüşleri dile getirdi:
İzmir Bayraklı Adalet Mahallesinde, Binaların arasında bulunan, çevresi tamamen yerleşim alanı olan ve eskiden Sağlık ocağı ve yeşil alan-park yapılmak istenen mevcut yere TEİAŞ tarafından yüksek güçlü trafo yapılmak için hızlı bir şekilde alanda bulunan ağaçlar katledilerek inşaata başlanmıştır.
İzmir ilimizde yaşanan depremde çevremizde bulunan 3 sitede yıkım ve ağır hasar nedeniyle devletimizce yapılan ihale sonucu yerlerine deprem riski nedeniyle 5 kata düşürülerek TOKİ tarafından yenilerinin inşaatı başladı. Yapılmak istenen trafo ise 24,5 Metre yüksekliğinde olup 8 kata karşılık gelmektedir.
Kimsenin görüşü alınmadı
Trafo yapılmak istenen alanın imarı İzmir Büyükşehir Belediyesince 2018 yılında arazinin çevresinde bulunan binalar ve buralarda yaşayan insanların görüşü alınmadan değiştirilmiş, sonrasında da hiçbir şekilde bilgilendirilme yapılmamıştır.
Söz konusu alanın çevresinde yer alan bazı binalar İzmir depreminde yıkılmış ve bu alanda insanlar toplanmıştır, alana çadırlar kurulmuş ve haftalarca burada yaşanmıştır. Buraya yapılacak trafo ile bu alan tamamen yok olacaktır.
Yapılacak trafo inşaatı için ÇED raporu alınması mecburiyeti yoktur ancak trafodan kaynaklı olabilecek manyetik alan, radyasyon vb. zararlar konusunda hiçbir kaynakta bulunmamaktadır.
Ayrıca tamamen sağlıklı olsa bile bina çevresi 3 metrelik beton duvarlarla çevrilerek üstleri dikenli telle kapatılacaktır. Bu şekilde adeta bir hapishane binası görüntüsünü her gün evden çıktıklarında gören ailelerin ve çocuklarının psikolojisi kötü etkilenecektir.
Yerleşim alanlarından uzağa yapılsın
Devletimizin gücü her şeye yetiyor, bu trafo inşaatı çok geç olamadan durdurularak şehir içinde olup çevresindeki yerleşim alanları daha uzakta bulunan uygun bir yerde yapılmalıdır.
Buradan bütün ilgili kurumlara ve yetkililere sesleniyorum lütfen bizlerin sesine kulak verin, Mevcut sağlık ocağımızın bulunduğu site depremde hasar almış olup boşaltılmış durumdadır ve buna rağmen giriş katında yer alan sağlık ocağı yer olmadığından burada hizmetine devam etmektedir.
Trafo inşaatı yerine sağlık ocağı yapın ve çevresini yeşil alan olarak düzenleyin. Gelin bu yanlıştan vazgeçin.