K
oronavirüs salgınına karşı en ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı’na çok büyük sorunlarla giriyor. İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Birol Kocaman, “Pandeminin birinci yıl dönümünde ne yazık ki 14 Mart Tıp Bayramı’na buruk giriyoruz. 386 Sağlık çalışanı arkadaşımızı şehit verdik, binlerce sağlık çalışanı covid 19 enfeksiyonu nedeni ile hastanelerde yoğun bakımlarda yaşam mücadelesi verdi. Pek çok arkadaşımız yakınlarını kaybetti” dedi.
Bizi yok saydılar
Bu süreçte izin kullanmadıklarını, çoğu sağlık çalışanının aylarca ailelerinden uzak kaldığını hatırlatan Kocaman şöyle konuştu: “Çoğumuz aylarca ailelerimizden uzak kaldık. Kişisel koruyucu ekipman sıkıntısı yaşadık. Merdiven altı imal edilen maskeleri astronomik fiyatlarla satın almak zorunda kaldık. Sağlık Bakanlığı başından bu yana bizi yok saysa da bizler canla başla mücadelemize devam ettik ve edeceğiz de. Üstelik bu süreçte rutin görevlerimizi de( Bebek izlem, bebek ve çocuk aşıları, gebe izlem, kanser tarama, poliklinik vs ) ihmal etmeden Aile Sağlığı çalışanı arkadaşlarımızla birlikte büyük bir başarı ile yerine getirdik.
Sağlık Bakanlığı’ndan acil 9 istek
“Madem ki bu bizim bayramımız, bizlerin Sağlık bakanlığından taleplerimiz var” diyen sağlık çalışanlarının taleplerini şöyle sıraladı:
1-Acil olarak sağlıkta etkin ve uygulanabilir şiddet yasasının çıkarılması,184 şikayet hattının kaldırılması.
2-Cocid 19 un meslek hastalığı sayılması, COVİD 19’dan kaybettiğimiz sağlık çalışanlarına şehit unvanı verilmesi.
3-Sağlığa yıllarını vermiş, emekli olmayı hak etmiş tüm sağlık çalışanlarına hizmetlerinin karşılığı olan emeklilik haklarının verilmesi, sınırının üzerinde emekli maaşı almalarının sağlanması.
4-Aile hekimlerinin son 10 yıllık hak edişleri, cari ödenek ve özlük hakkı kayıplarının yerine konulması.
5-Verilen hizmetin ülkemizdeki en ücra köşelere ulaşabilmesi için Aile sağlığı Çalışanı bulunmayışıyla ilgili sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması, Aile Sağlığı Çalışanı eksiğinin ivedilikle çözümlenmesi.
6-Halk sağlığını koruyucu değeri tartışmasız olan aşı, izlem gibi aile hekimliği değerlendirmesinde kullanılan parametlerde halka da sorumluluk verilmesi, yapılamayan işlemlerde birincil önceliğin kişinin kendisi olduğunun hatırlanması ve gerekli yaptırımların halk nezdinde de anlaşılır ve uygulanabilir hale getirilerek toplumun hastalıklara karşı korunması.
7-Tüm kamu kuruluşlarının sağlık ile ilgili tüm taleplerinin karar merciinin yalnızca sağlık Bakanlığı olması, Sağlık raporu istemlerinde bakanlık tarafından görüşü olmayan hiçbir raporun ilgili kurumlarca istenmeyeceğinin ilgili kurumlara iletilmesi ve standardizasyonunun ivedilikle sağlanması.
8-Aile hekimlerine ve Aile Sağlığı çalışanlarına sadece 3 ay verilen ve şarta bağlı yapılan üstelik eşit olmayan, çalışma barışını tehlikeye atan ek ödemenin eşit ve şartsız olarak tüm pandemi döneminde verilmesinin sağlanması.
9-Ülke Sağlığına yakışır bir şekilde yeni aile hekimliği birimlerinin oluşturulması, yer, bina ve iç tasarımın Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması.