Ege Üniversitesi Hastanesinin pek çok ilke imza attığını ve toplum sağlığı için her gün yeni hizmetleri hayata geçirdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Budak şöyle konuştu: ‘‘Üstün nitelikli sağlık hizmetleriyle ülkenin ve bölgenin en önemli hastanelerinden birine sahip olan üniversitemizde; sağlık alanında hassasiyet gösterdiğimiz konuların başında ‘organ nakli’ geliyor. Organ naklinde tüm branşlarda nakil yapabilen tek merkez olan Organ Nakli Merkezimizle ülkemizin referans hastanesi konumundayız. Özellikle karaciğer nakli konusunda, Türkiye’nin en deneyimli ekiplerinden biriyle çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından ‘A Plus Hastane’ seçildik. Vatandaşlarımıza hem organ ve doku nakli hem de diğer sağlık hizmetlerini en iyi şekilde vermeye devam edeceğiz. Hocalarımıza ve sağlık personelimize, gece gündüz demeden hastalarımıza şifa dağıtmak için sarf ettikleri üstün çabadan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.’’
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gündüz ise “Türkiye, organ nakli sayısı ve nakilden sonraki sağ kalım oranlarıyla, canlıdan nakilde dünyanın en iyi 3 ülkesi arasında” dedi. Türkiye’de organ bağışlarının yüzde 25-30’unun kadavradan yapıldığını belirten Gündüz, bu oranın artırılması için toplumu bilinçlendirme çalışmaları yapmaya devam ettiklerini söyledi.
“Yılda ortalama 5 bin 500 nakil operasyonu”
Gündüz; 73 böbrek, 46 karaciğer, 14 kalp, 7 akciğer nakil merkezinde organ nakli yaparak hastalara şifa dağıttıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Yılda ortalama 5 bin 500 nakil operasyonunu başarıyla gerçekleştiriyoruz. Bu nakillerin 3 bin 866’sı böbrek, bin 588’i karaciğer, 91’i kalp ve 43’ü akciğer nakli. Bu rakamlarla, geçtiğimiz yıl listeye yeni giriş yapan hastaların yaklaşık yüzde 80’inin ihtiyacını karşılamış bulunuyoruz. Ancak bu oran yıldan yıla artıyor. 2023 hedefimiz, sisteme yeni giriş yapan hastalarımızın tamamının ihtiyacını karşılamak ve daha fazla bağışla bekleyen hasta sayımızı azaltmaktır. İzmir Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörlüğü, hem canlı donörden hem de kadavradan en çok bağış alan bölgemiz durumunda.”
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Hüseyin Bozdemir ise kentin son 6 ayda 70 bin 850 organ bağışı rakamıyla Türkiye birincisi olduğunu ve donör sayısını artırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Organ bağışçılarına teşekkür
Konuşmaların ardından, EÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde kalp, karaciğer ve böbrek nakli olan hastalar, teşekkür konuşması yaptı. Törende, beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından organları bağışlanan Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Kemal Kuşum’un annesi Aysel Kuşum’a, protokol üyeleri tarafından teşekkür belgesi verildi.
İzmir genelinde en çok organ nakli yapan EÜ Tıp Fakültesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma ile Medical Park İzmir hastanelerinin yöneticileri ile doktorlarına da teşekkür belgesi takdim edildi.
“Ege Üniversitesi organ naklinde bir ekol yarattı”
Törenin arından organ bağışının önemine dikkat çekmek için düzenlenen panelde ise ‘‘Türkiye’de ve Ege’de Organ Nakli ve Organ Bağışı’’ başlıklı sunumu Dr. Ata Bozoklar gerçekleştirdi. Organ naklinin dünyada ve Türkiye’deki yolculuğundan bahseden Dr. Ata Bozoklar, Ege Üniversitesinin organ naklinde bir ekol yarattığını ifade ederek bu başarının ardında kurumsal sahiplenme, büyük emek ve özverinin yattığını söyledi.
Organ Bağışı Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerde organ bağışında bulunanlar da unutulmadı. Organ Bağışında bulunanların isimlerine yer verilen panoya karanfil bırakılırken organ bağışında bulunanlara ve ailelerine bir kez daha teşekkür edildi. Törenin sonunda organ bağışına vermiş oldukları katkıları nedeniyle donör ailelerine, alıcı hastalara ve yoğun bakım uzmanlarına teşekkür belgesi takdim edildi.
EÜ Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan Organ Bağışı Kısa film gösterimine de yer verilen etkinliğin sonunda katılımcılar, Tören Şölen Alanında ‘‘Organ Bağışını Destekliyoruz’’ sloganıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.