Henüz 3 yaşında başladığı cimnastikte, kısa sürede kendini geliştirerek Milli Takım’a kadar yükselen Burçak Şenman (18), kariyerine şimdiden 32 madalya ve 14 kupa sığdırdı.
Spordaki başarısını derslerine de taşıyarak geçtiğimiz yıl İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Programı’nı kazanan Şenman, son olarak 26 Mart’ta düzenlenen Bakü Cimnastik Şampiyonluk Yarışması’nda birincilik elde etti. Günde 8 saat antrenman yapan, cimnastikte uluslararası yeni başarıları hedefleyen Şenman, “Küçükken çok hareketli ve biraz da yaramazmışım. Hiç yerinde durmadığım için annem, daha üç yaşındayken ‘Kızım enerjisini atsın. Biraz yorulur, sakinleşir’ diyerek beni cimnastiğe yazdırmış. Sporla ilk tanışmam böyle gerçekleşti” dedi.
İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde yaşayan Burçak Şenman, cimnastiğe Manisa’da başladı. Düzenli olarak spor salonuna giderek henüz kreş çağında çalışmalara katılan Şenman, cimnastiğe daha da bağlandı. Ailesinin İzmir’e taşınmasıyla birlikte 7 yaşından itibaren çalışmalarını burada devam ettiren Şenman, yeteneğiyle hocalarının da dikkatini çekti.
Özel bir spor kulübünde çalışmalarını düzenli olarak sürdüren Şenman, 11 yaşında Milli Takım’a girmenin gururunu yaşadı. Ortaokuldan itibaren Türkiye genelinde yarışmalarda ödülleri art arda toplayan Şenman, başarı basamaklarını hızla çıktı. 2016 yılında Fransa’da düzenlenen Aerobik Cimnastik Aquae Lex Bains Dünya Kupası’nda Milli Takım’la birincilik elde eden Şenman, 2019’da da bireysel olarak Türkiye birinciliğine ulaştı. Hem ritmik hem de aerobik cimnastikte farkını ortaya koyan Şenman’ın, Uluslararası Ritmik Cimnastik Çevrim İçi Şampiyonası’nda da birinciliği bulunuyor.
30 Ekim’de meydana gelen depremde evlerinin ağır hasar aldığını ve bu nedenle taşınmak zorunda kaldıklarını belirten Şenman, odasındaki bazı madalya ve kupalarını yanına alamadığını ifade etti. Antrenman temposunu artırarak bu dönemdeki açığı da kapattığını söyleyen Şenman, cimnastikte kendisini daha da geliştirmeyi hedeflediğini aktardı.
Şenman, “Spor, benim hayatımın vazgeçilmezi oldu. Ailemde tek sporcu benim. Annem ve babam, bana bugüne kadar hep destek oldu. En büyük gücü onlardan aldım. 3 yaşında cimnastiğe başladığım günleri hatırlıyorum. Çocukken, cimnastikte bu kadar ilerleyeceğimi hayal edemezdim. O dönemde biraz hobi olarak yapıyordum ama hocalarım, benim çok yetenekli olduğumu ve bu alanda gelişebileceğimi söyleyince işler değişti. Spor ve eğitimi bir arada sürdürüyorum ve çok mutluyum” dedi.
Şenman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her gün 8 saat antrenman biraz ağır gözükebilir. Ancak gününüzü planladığınızda, kendinize vakit ayırabiliyorsunuz. Spor beni zinde tutuyor, derslerime motivasyonumu artırıyor. Üniversitemizde şu anda hazırlık okuyorum. Virüs nedeniyle dersler de online olduğu için vakit yönünden daha da avantajlı olduğumu söyleyebilirim. Hem Milli Takım’la hem de bireysel olarak başarımı sürdürebileceğime inanıyorum. Bunun için de çok çalışmaya devam edeceğim.”