Özgür Özel Cumhurbaşkanlığına kesin ve net olarak aday olmadığını belirterek, Eylül ayı başındaki Kurultay’da değişecek tüzük maddelerini açıkladı. Özel, genel başkan seçimi için bir delegenin birden fazla aday için imza verebileceği bir değişiklik yapacaklarını ifade etti. Özel, ön seçimi öngören bir sitemi de getireceklerini söyledi.
umhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Haber Türk TV’de katıldığı programda önemli açıklamalar yaptı. Özel, “Kesin ve net olarak Cumhurbaşkanlığına aday değilim” dedi. Özel, Kurultay’da değişecek tüzük maddeleriyle ilgili de bilgi verdi.
BEN 100’ÜNCÜ YILINDA ATATÜRK’ÜN PARTİSİNİ İKTİDARA GETİRMEYE ADAYIM
Özel, “Cumhurbaşkanı adayı değilim. Ben Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ilk genel seçimlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve hepimizin partisini yeniden iktidar yapmaya adayım. İktidar olduğu gece Genel Başkan olmaya talibim. Bu hiç azımsanacak bir talep. Bu hiç azımsanacak bir irade, bu hiç azımsanacak bir siyasi hedef değil. Ben tarihe Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 yıllık iktidarını sona erdiren, yeniden CHP’li bir Cumhurbaşkanı seçtiren, yeniden parlamenter sisteme geçiş döneminin genel başkanı olmuş, partinin bakanlarını, Cumhurbaşkanını, meclis grubunu koordine eden, bu işi başaran ekipte, Genel Başkanlık görevini yapmış birisi olarak tarihe geçmek onurların en büyüğü. ‘Gerekirse Cumhurbaşkanı adayıyım’ demek kolay. Ben teknik direktörüm. Maçın 90’ıncı dakkasına doğru bir penaltı atılacak. O penaltıyı kimin atacağına ben karar vereceğim. Kurullarımla birlikte belki bütün taraftara sorarak. En doğru kararı vererek. Topu elimde tutarken ‘dur len ben atayım’ diye bir şey yok. Ben en doğrusu kimse ona attıracağım. Bunun önündeki demokratik mekanizmayı çalıştıracağım.”
ŞU ANDA CHP GENEL BAŞKANININ BİR ADAM ASMAYA BİR DE PARA BASMAYA YETKİSİ YOK
Eylül ayı başındaki Kurultay’da Genel Başkan yetkilerini arttırmak için yapıldığı eleştirilerine yanıt veren Özel, “Şu anda mevcut tüzüğe göre CHP Genel Başkanının bir adam asmaya bir de para basmaya yetkisi yok. Mesela şu anda ön seçim yapmayabiliyorsunuz. Biz ön seçim yapacağız. CHP Genel Başkanı seçimlerinde delegeler birden fazla aday için imza verebilecek. Ama şöyle de bir durum var. Şu anda TBMM’de veteriner yok. CHP Grubunda Vali yok. Benim grubunda sendikacı yok. Türkiye’yi yönetmeye hazırlanıyoruz. Bütün komisyonların başkanlarını düşünmek zorundayım. Ön seçim ya da kontenjanlarla bunu sağlamak zorundayım. Ben iktidar olacağımız güne bakıyorum” diye konuştu.
GEÇİM OLMAZSA SEÇİM OLUR
Genel seçim isteyip istemediği sorusunu yanıtlayan Özel şu bilgileri verdi: Ben 31 Mart’tan sonra dedim ki bu seçim sonuçlarını araçsallaştırarak bir erken seçim çağırısı yapmayacağım. Ben 105 seçimde bu seçim bir genel seçim değildir dedim. Ey Ak Partililer ey MHP’liler. Bizim liyakatlı adaylarımıza oy veren kentlerinizi iyi yönetsinler. Bu seçimde bize oy verdiniz diye iktidar değişmeyecek. Bu seçim Tayyip Erdoğan’a kırmızı kart değil sarı kart göstermektir. Çünkü halinden memnun olmayan ama partisinden vazgeçmeyen bir seçmen grubu var. Ben bu seçimde bir taahhütte bulundum. Ama vatandaşın ekonomik krizi çok fazla. Çözmezseniz geçim olmazsa seçim olur. Bugün karar alalım 60 gün sonra iktidarız. Ben seçimi isterim. Ben bu günden hazırım, dünden razıyım. Ama seçim için ya Tayyip Bey evet diyecek ya da TBMM’de 360. O da yok. Seçimden beri 5 ayda 10’uncu mitingime gidiyorum. Erken seçim istiyoruz. Bugün teknik şartları yok. Ama çiftçi eylemlerini görüyorsunuz. O bütün Türkiye’yi sararsa, emekliler sokaklara dökülürse, asgari ücrete zam almayan işçiler tepkisini erken seçim talebiyle dile getirirlerse erken seçimden kimse kaçamaz.”
HER SORUNA ÇÖZÜMÜMÜZ VAR
Özel, “Siz iktidar olduğunuzda ülkenin yönetim şekli ne olacak diye sorarsanız cevabım güçlendirilmiş parlamenter sistem. Dünyanın en güçlü 10 ekonomisinin 9’u güçlü parlamentolarla yönetiliyor. 1’si Başkanlık. O da ABD. 52 devletten müteşekkil bir devletler modeli. Başka çare yok. Ama hepsinin ortak özelliği katı kuvvetler ayrılığı. Çok güçlü bağımsız bir yargı. En fakir 10 ülkenin 6’si Başkanlık, 4’ü yarı başkanlık. Bu durumda demokratik yönetim, kuvvetler ayrılığı çok önemli. Oraya yönelmek durumundayız. Başka çaresi yok bu işin. Seçmen benim geçim sorunumu çözün diyor. Yoksulum diyor. Bunlar anlamadığım terimler konuşuyorlar. O yüzden bana sorarsanız dış politika, tarım konusunda cevabım var. Ekonomi, sağlık var. Her konunun cevabı güçlendirilmiş parlamenter sistem derseniz, diğer konuları bilmiyorsunuz sanıyorlar. Parlamenter sisteme geçmek için bir geçiş dönemi gerekiyor. Bir bir seçim ya da Anayasa değişikliği yapılması lazım” dedi.