MANİSA – Turgay Duyar-Spil Dağı Milli Parkı bitişiğindeki Beşpınar Mahallesi yakınlarındaki orman ve zeytin alanı olan 182 hektarlık arazide kurulacak taş ocağı için mahalle halkı büyük bir mücadele yürütüyor. “Cesedimizi çiğnemeden Spil’e taş ocağı yapamazsınız” diyen mahalle sakinleri ÇED sürecini durdurmak için harekete geçti. Beşpınar Mahalle Muhtarı Rahmi Yılmaz, yöre sakinlerinin imzası ile 3 Eylül’de yapılacağı ilan edilen halkı bilgilendirme toplantısının iptali için ilgili yerlere resmi başvuruda bulundu. ÇED raporuna göre taş ocağının faaliyetlerinin yapılacağı alan Spil Milli Parkı’nın koruma alanı içinde yer alıyor.
Orman alanında 2 milyon ton malzeme alınacak
Proje kapsamında orman alanından yılda 2 milyon ton malzeme alınacak ve yılın 300 günü 16 saat çalışma yürütülecek. Faaliyet alanında patlayıcı madde de kullanılacak. Ağır ANFO, ANFO, kapsüle duyarlı patlayıcı (emisyon patlayıcı gibi) ve milisaniye gecikmeli kapsüller veya infilaklı fitil kullanılarak patlatma işlemi gerçekleştirilecek.
Açılması planlanan taş ocağıyla ilgili olarak ilk halkı bilgilendirme toplantısı talebinin İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 6 Şubat 2020 tarihinde iptal edildiğini hatırlatan Kemalpaşa ilçesine bağlı Beşpınar Mahalle Muhtarı Rahmi Yılmaz, ilgili firmanın buna rağmen mahallelerine taş ocağı açma konusunda ısrarının devam ettiğini söyledi.
İsim değişikliği ile ikinci başvuru
Muhtar Yılmaz, “Mahallemize yaklaşık 700-800 metre mesafede açılması düşünülen yer için ilgili firma daha önce Yenmiş Mahallesi olarak başvuruda bulunmuş. Ancak ilgili makamlardan olur alamayınca bu kez bizim mahallemiz olan Beşpınar olarak başvuruda bulunmuş. Kelime oyunuyla ilgili makamları yanıltmaya çalışıyorlar. Taş ocağının havaya bırakacağı toz, duman ve partiküller, mahallemizin en önemli geçim kaynağı olan tarım ürünleri ile arı yetiştiriciliğini olumsuz etkileyecek.
Ayrıca taş üzerinde yapılacak dinamit ve değişik patlamalar jeolojik yapıyı bozacağından yer altı su kaynaklarının istikamet ve yönü değişecek. Zaten sınırlı ve az olan yer altı su kaynaklarımız yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Bu sebeplerden dolayı taş ocağının açılması halkımızın sağlığını ve yetiştirdiği ürünleri olumsuz etkileyecek. Yıllardır bölgemize çeşitli firmalar tarafından taş ocakları açılmak istenmektedir. Biz de yaptırmamakta ısrarlıyız” dedi.
İtirazlar dilekçeleri kaymakamlığa verildi
Mahalle sakinlerinden halk bilgilendirme toplantınsın iptaline yönelik imzaları topladıklarını iifade eden muhtar Yılmaz şöyle konuştu: “Bu itiraz dilekçelerini İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne sunulmak üzere Kemalpaşa Kaymakamlık makamına ulaştırdık. Dosya ekine önceki halkın bilgilendirme toplantısı iptal kararları ile mahalle sakinlerinin imzalarını da sunduk.”
İzmir’in çeşitli ilçelerinde ikamet eden hatırı sayılır kişilerin de mahallelerinde evleri bulunduğunu ancak kayıtlarının olmadığını ifade eden Muhtar Yılmaz, bu kişilerin de taş ocağına karşı verdikleri mücadelede yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.