Akademik kariyerinin 36 yılını İzmir Kuş Cenneti için harcayan Prof. Dr. Mehmet Sıkı bölgedeki susuzluk tehlikesine Egeli Gazete’ye yaptığı açıklamada dikkat çekmişti. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeliği görevinden 2 yıl önce emekli olan Prof. Dr. Sıkı, Milli Parklar Müdürlüğünün DSİ ile yaptığı su kaynaklarının korunması ve arızalarının giderilmesi protokolünü tek taraflı olarak feshettiğini vurgulayıp, bu durumun çok ciddi sakıncalara neden olacağını hatırlatmıştı. Ne yazık ki iki kurum anlaşamayınca korkulan oldu. Bölgede kuşlar için hayati öneme sahip sazlıklardaki sular kurudu.
Bir damla su kalmadı, 38 yıldır hiç bu kadar kötü olmadı
İzmir Kuş Cenneti’nde Poyraz Tepe’den çekilen görüntülerde su kaybının oluşturduğu acı tablonun açıkça görüldüğünü belirten Prof. Sıkı, “Sazlıklarda ve ‘Uçak tavası’ dediğimiz alanda bir damla tatlı su olmadığı görülüyor. Burası adeta bir tuz tavası haline gelmiş. 2014 sonbaharında buradaki tatlı suyun fazlasını biz denize ve Homa Dalyanı’na veriyorduk. İzmir kuş cenneti 38 yıldan beri hiç bu kadar kötü olmadı. İzmir Kuş Cenneti Birliği’ni fesih ettiğinde ‘Bakanlık olarak burayı daha iyi yöneteceğiz ve ihya edeceğiz’ diyen Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünü, iş işten geçmeden göreve davet ediyorum. Bu İzmir Kuş Cenneti’nde yaşayan bütün canlıların imdat çığlığıdır. Göz göre göre buradaki ekolojik hayatın ölümünü herkes seyrediyor. Durum çok vahim” dedi.
Protokol feshedildi
Kuş Cenneti’nin dünyanın en özel sulak alanlarından biri olduğunu vurgulayan Prof. Sıkı, “Biz yıllarca bu özel alanın susuzluk riskine girmemesi için çaba harcadık. DSİ İkinci Bölge Müdürlüğüne Süzbeyli Pompa İstasyonu’nu yaptırdık. Sonra bu pompa istasyonu yer altına alındı. Daha sonra da Maltepe Pompa İstasyonu’nu devreye aldırdık. Bu hatların bakımı ve kaynakların korunması için Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü ile DSİ İkinci Bölge Müdürlüğü arazında protokol imzalandı. Kuş Cenneti’nin suyu garanti altına alındı. DSİ gerekli tamiratları yapıp faturaları Milli Parklar Müdürlüğü’ne gönderiyordu. Ancak geçen Haziran ayında bu protokolün Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü’nce tek taraflı olarak iptal edildiğini öğrendik” dedi.
Tehlikeye kitabında da yer verdi
“İzmir Kuş Cenneti’ni yaşatma Mücadelesi” adıyla 36 yıllık deneyimlerini kitap haline de getiren Prof. Sıkı kaygılarını burada da dile getirdi. Gediz Ana Nehri’nden alınan suyun Maltepe DSİ ana kanalına oradan da 7 kilometre sonra Kuş Cenneti’nin kuzeydoğusundaki sazlıklara aktarıldığı bilgisi veriliyor. Bu sistemle gerek sulama mevsiminde gerekse ihtiyaç duyulan zamanlarda su alınabildiği belirtiliyor. Şimdi protokolün iptali ile tüm bu sistemin tehlikeye girdiği ifade ediliyor.