İzmir Büyükşehir Belediyesinin Buca’daki sosyal kampüs içinde hayata geçirmeyi planladığı Engelli Diş Hastanesi içinde 3 ameliyathane ve yataklı birimler bulunuyor. 12 diş hekiminin görev yapacağı hastane için hiçbir adım atılmadı. Projenin rafa kaldırılmasına tepki gösteren Down sendromlu, otizmli ve zihinsel engelli gibi dezavantajlı kesimlerin temsilcileri, “O diş hastanesi bizim de hakkımız”
CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE-İzmir’in sağlık alanındaki en büyük eksiği olan Down sendromlu, otizmli ve zihinsel engelli gibi dezavantajlı kesimlere sunulan sağlık hizmeti. İzmir’de bu dezavantajı yaşayan binlerce insana hizmet verecek tek bir diş hastanesi bile bulunmuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Buca’daki sosyal kampüs içinde hayata geçirmeyi planladığı Engelli Diş Hastanesi içinde 3 ameliyathane ve yataklı birimler bulunuyor. 12 diş hekiminin görev yapacağı hastane için hiçbir adım atılmadı.
KEDİ- Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam- Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a çağrıda bulunarak Buca’daki sosyal kampüs içindeki Engelli Diş Hastanesi’nin bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.
TEK ÇARE ANASTEZİYLE ÇEKİM
Diş çürüğü, diş kaybı, diş eti hastalıkları, diş gelişim anomalileri gibi ağız ve diş sağlığı problemlerinin çeşitli engel gruplarındaki çocuklarda sıkça görüldüğünü ve tedavilerinde maalesef büyük güçlükler yaşandığını hatırlatan Ahmetoğlu, “İletişim becerisi ve duyusal hassasiyet sorunları yaşayan çocuklarımız için genellikle genel anestezi altında diş çekimi ya da kanal tedavisi yapılabiliyor. Diş tedavisinde genel anestezi altında müdahale belirli merkezlerde yapılabildiği için uzun süre sıra beklenebiliyor. Geçtiğimiz Kasım ayında Engelsizmir Müdürlüğü ile yaptığımız bir toplantıda, hayata geçirildiği bilgisini aldığımız bu uygulamanın bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz Her yurttaş gibi genel gündem yükünü yaşıyoruz ama yanında engellilerin haklarına erişimde konusunda önümüze konulan engeller bizleri daha da yıpratıyor. Örnek uygulamaların en azından otizm artış oranına paralel bir şekilde artmasını beklerken, Eşrefpaşa Hastanesi’nde kazanılan küçük bir uygulamanın bile kaldırılması çok şaşırtıcı. Aslında bu vesile ile İzmir’in son seçimle iş başına geçen bütün belediye başkanlarına çağrımızı yenilemek isterim. Engellilik alanında yapacağınız hizmetlerle ilgili karar verme süreçlerine mutlaka sivil toplum örgütlerini dahil edin” dedi.
BELEDİYE BAŞKANLARINDAN “MOLA EVLERİ” VAATLERİNİ BEKLİYORUZ
Otizme dair İzmir’de belediyelerin gerçekleştirebileceği çalışmalar arasında seçim vaatleri arasında yer bulan mola evlerinin açılmasını beklediklerini vurgulayan Ahmetoğlu şöyle konuştu: “Kent içinde yaygınlaştırılması, otizm gibi görünmez engeli bulunanların tanınırlığının sağlanarak gerek duydukları desteğe sorgulanmadan ulaşması yolunda belediye personeline verilecek eğitimi de kapsayan bir farkındalık çalışması, sosyal tesis ve spor salonlarından yararlanmaları için gerekli düzenlemelerin ve görevlendirmelerin yapılması, meslek edindirme ve buna bağlı olarak istihdama katılabilmeleri için çalışmalar yapılması gibi önerilemiz ile ilgili ilerleme beklerken, Eşrefpaşa Hastanesi’nde sağlanan bu desteğin sonlandırılması doğru değil. Yine de iyimserliği elden bırakmadan şöyle düşünmek istiyorum, var olan uygulamada eksiklikler saptanmıştır, eksiklikler tamamlanarak kısa sürede devam edilecektir.”