İzmir basınının son 25 yıldır sürekli kan kaybettiğini bilmeyen yok. Bundan ötesi olmaz dediğimiz anda yeni bir darbe geliyor.
Son darbe Türkiye çapında dağıtılan 3 büyük gazetenin (Hürriyet, Milliyet ve Posta) İzmir eklerinin kapatılması kararı oldu. Yarından itibaren (1 Eylül) bu gazeteleri alanlar içinde İzmir ya da Ege ekleriyle ilgili herhangi bir ek göremeyecek. Karar böyle.
Yaklaşık 40 yıldır yayında olan bu ekler 2001 krizinden sonra kısa bir süre kapanmış ama hemen tekrar açılmıştı. 23 yıldır da kesintisiz yayındaydılar.
Bu gazetelerin tamamında muhabir, editör, yazı işleri müdürü ya da köşe yazarı olarak ben de çalıştım.
Türkiye’nin amiral gemisi olan bu gazetelerde okuyucunun doğru, gerçek ve çarpıcı o haberleri okuması için kıt imkanlarla verilen mücadelenin bizzat şahidiyim.
***
Son yıllarda her anlamda çok büyük kayıplara uğrasalar da bu yayın organları kurumsal gazetecilik kültürünün son temsilcileri.
Genç gazetecilerin kurumsal yayın organı kültürü almaları için bulunmaz bir fırsatı barındırıyorlar. Yıllardır da bu görevlerini eksiksiz yerine getirdiler.
Bu gazetelerde çalışan gazeteci meslektaşlarımızın büyük çoğunluğunu şahsen tanırım.
Başta ekonomik zorluklar olmak üzere büyük özverilerle çalıştıklarını bilirim. Yarından itibaren bu gazetecilerin çok büyük bir bölümü ne yazık ki işlerini kaybetmiş olarak uyanacak.
***
Bu konu bir haftadır İzmir’in gündemindeydi. Kentte isimleri SİAD adına biten tüm tüm ticaret örgütleri üzüntü ve tepkilerini bildiren açıklama yaptı.
Ama açıklamadan başka hiçbir şey yapmadılar. Zaten kentteki bu ekonomi örgütleri ilan verse o ekler kapanmazdı.
Ama “pes dedirtecek” bir gelişme yaşandı. O kadar açıklama yapan bu kuruluşlar yarın kapanacak eklere 30 Ağustos’ta bile ilan vermediler. “O kadar tepki gösterdik, bari kapanmadan son bir ilan verelim” bile demediler.
Oysa İzmir Türkiye’nin 1.2 trilyon dolarlık Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 15’ini üretiyor. Ege Bölgesi ile birlikte bu rakam çok daha artıyor.
***
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar geçen yıl İzmir’in üretimden satışlara göre ilk 100 firmasını açıklamıştı. Star Rafineri A.Ş’nin 189 milyar 155 milyar net satışı var. Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş 124 milyar 418 milyar, Petkim Petrokimya Holding A.Ş 49 milyar 516 milyon , İzmir Demir Çelik 21 milyar 516 milyon liralık satışa ulaşmış. Ayrıca Yorgancılar İzmir’in 100 büyük firmasının 2022’de Türkiye geneline göre ihracatını arttırıp ithalatını azalttığını açıkladı. Yani İzmir’de üretim yapan firmaların dış ticaret performansı son derece başarılı.
Peki Türkiye’deki üretimin yüzde 15’ini gerçekleştiren ve yüz milyarlarca liralık üretim yapan bu dev firmaların İzmir’deki spor, sanat, edebiyat ya da basın dünyasına faydası ne?
İzmir basını ekonomik anlamda can çekişirken timsah gözyaşları akıtmanın hiçbir anlamı yok.