CHP Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de belediye başkanlarına yönelik kumpas girişimleri olduğunu söyledi. Özellikle İstanbul’da rantı tümüyle tüketen rantiye sınıfının İzmir’e, sahillere göz diktiğini, oradaki rantı kullanmak istediklerini söyledi.
Ne yazık ki İzmir’de son yıllarda yaşanan gelişmeler Kılıçdaroğlu’nun bu kaygılarını doğruluyor.
Neler olduğuna ve bu noktaya nasıl gelindiğine tekrar tekrar bakmakta yarar var.
***
İzmir 1 ve 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulları İzmir genelinde pek çok değişik yerde SİT derecelerini değiştirme kararı aldı. Bu kararla da binlerce hektar orman alanında yapılaşmanın önü açıldı.
Bütün bunlar yetmezmiş gibi geçen aylarda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın başka bir kararı daha çıktı.
Özel orman alanlarında 4 metrekare daha yapılaşma izni verildi. Orman alanlarında yüzde 6’lık yapılaşma izni zaten vardı.
Şimdi bu ilave 4 metrekare izinle yapılaşma izni biraz daha arttırıldı.
İzmir’de amacı dışında kullanılan orman alanları var. Rüzgar enerji santrali kurulması amacıyla verilen kesin izin alanı 524 hektar.
İzmir’de maden arama, işletme amaçlı madencilik faaliyetlerine yönelik olarak Orman Kanunu’nun 16. maddesi hükmü gereğince bin 839 hektar alanda verilmiş devam eden izin bulunuyor.
Orman Kanunu’nun 16,17 ve 18. Maddesi gereği İzmir’de verilen toplam izin alanı 30 bin 849 hektar.
***
İzmir’de yaklaşık 500 bin hektar orman alanı var. Ama bu alanlar her geçen gün başka bir bahane ile yok ediliyor.
İzmir ve Manisa için 1/100 binlik imar planları yapıldı.
İzmir’de büyük bölümü orman ve yeşil alan olan bin 400 hektar alanı imara açtı. Üstelik de imara açılan alanların önemli bölümü Birinci Derece Sit kapsamındaydı.
***
Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin raporuna göre; son 10 yılda İzmir ve Menderes Orman işletmeleri toplam 121 bin hektar alanı orman dışı kullanıma açtı.
İzmir’in kent içindeki en büyük yeşil alanı olan Kültürpark’ın sadece 45 hektar olduğu düşünülürse rakamın korkunçluğu daha iyi anlaşılıyor.
İzmir’de 2 bin 688 adet Kültürpark büyüklüğünde orman alanı yok edilmiş.
Yok edilen orman alanı, UEFA standartlarında 15 bin stadyum büyüklüğüne ulaşıyor.
Orman alanlarında nelere izin verildiğini incelediğinizde de karşınıza korkunç bir tablo çıkıyor.
Orman alanlarında yapımına izin verilen diğer tesisler de şöyle: 57 milyon metrekare maden arama sahası, 48 milyon metrekare rüzgar enerji santrali (RES),
143 bin metrekare kum kireç çakıl ocağı, 15 bin metrekare havai fişek tesisi, 600 bin metrekare kömür ocağı, 950 bin metrekare taş ocağı.
Söz konusu alanlar, Aliağa, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menemen, Menderes, Balçova, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Narlıdere, Seferihisar, Torbalı ve Urla İlçelerinde bulunuyor.
***
İzmir ve Manisa için 1/100 binlik imar planları kabul edildi. Bu planlarla İzmir’de tam 1400 hektar alan imara açıldı.
Çeşme’de Birinci Derece Doğal Sit kapsamında olan 62 hektar alan imara açılarak turizm tercihli konut alanı yapıldı.
Benzer şekilde Çeşme ve Alaçatı’da yeşil ve ağaçlandırılacak alanda kalan toplam 261 hektar alan da imara açıldı.
Gaziemir merkezinin batısında yaklaşık 200 hektar büyüklüğündeki “ Doğal ve Ağaçlık Karakteri Korunacak alan” yapılaşmaya açıldı.
Kemalpaşa Yukarı Kızılca’nın batısında 270 hektarlık “Doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan” yeni yapılaşmalara açıldı. Yine Kemalpaşa merkezinin kuzeyindeki 90 hektarlık alan da da imar izni verildi.
Kemlapaşa Organize Sanayi Bölgesinin batısında “Orman alanı” ve “ Doğal ve ağaçlık Karakteri Korunacak Alan” üstelik 1. Ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde kalan 110 hektarlık alan da yapılaşmaya açıldı.
***
Selçuk merkez yerleşim alanındaki Kentsel Gelişme Alanı lekesi doğu yönünde yaklaşık 160 hektar genişletildi. Yani Selçuk’da 160 hektar “Tarım Alanı” alanına imar verildi.
Güzelbahçe-Çelebi Mahallesi’nde bulunan konut yerleşiminin kuzeyi ile otoyol arasında kalan 1981 yılında İmar ve İskan Bakanlığı’nca onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarında “ Korunacak Tarım Alanı” olarak belirlenmiş ve bugüne kadar tarımsal yapısını ve ağaç dokusunu korumuş kentsel sınırlayıcı yeşil kuşak görevini üstlenen alan da yapılaşmaya açıldı.
Urla İçmeler’de de tarım alanlarının imarı“kentsel gelişim alanı” ile değiştirilerek yapılaşmanın önü açıldı.
***
Yürürlüğe giren planlarda bazı özel parsellere özel imar ayrıcalıkları tanındı.
Balçova-Karabağlar ilçe sınırında, Uzundere’nin batısında, Balçova sınırları içinde orman alanları yapılaşmaya açıldı.
Ayrıca Balçova İçme Suyu Barajı Korumu Havzası sınırları içindeki tek bir parsele yönelik değişiklik yapılarak bu alana da imar izni verildi.
Karşıyaka’da Bostanlı Barajı yakınında 650 bin ve yine Karşıyaka’da iki ayrı bölgede 2 milyon ve 1.5 milyon metrekarelik alanlara ayrıcalıklı imar hakkı tanındı.
Yani sadece Karşıyaka’da imara açılan alanların toplamı 4.2 milyon metrekareyi buluyor. Bu da yaklaşık 10 fuar kadar büyüklüğe eşit bir alan demek.
Bu kadar da değil. Balçova İçme Suyu Barajı Koruma Havzası sınırları içinde de ayrıcalıklı imar uygulaması var.
Baraj koruma havzasında tam 180 bin metrekarelik alan yapılan imar plan değişikliği ile imara açıldı.
***
Çeşme için “acil” olarak hazırlanan Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi planları gündemde.
Bugün bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un ve belediye başkanlarının katılacağı bir toplantı daha yapılacak.
İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi 16 bin 624 hektar. Çeşme Yarımadası’nın tüm alanı 30 bin hektar. Yani Yarımada’nın yüzde 55’inin imarı değişecek.
Çeşme’de aceleyle hayata geçirilmesi düşünülen gelişim bölgesi 5250 hektarı orman alanları üzerinde. 2 bin hektarı deniz yüzeyinde.600 hektarı mera alanı.783 bin metrekaresi tarım alanı ve zeytinlik.3400 dekarı dikili tarım arazisi, yaklaşık 4400 dekarı mutlak tarım arazisi, 7900 dekarı da marjinal tarım arazisi.2157 hektarı nitelikli doğa koruma alanı, 1432 hektarı sürdürülebilir koruma alanı.
Selçuk’ta da benzer bir durum söz konusu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Selçuk sınırları içerisinde yer alan 12. Grup Doğal Sit alanlarının koruma statülerini değiştirme kararının şok sonuçlara yol açtığı ortaya çıktı.
Söz konusu kararlarla dünyaca ünlü Meryemana Tabiat Parkı’nın bir bölümü sit kapsamından tamamen çıkarıldı.
Büyük bölümünün ise birinci derece sit alanı özelliğinin “nitelikli doğal koruma alanı” şeklinde değiştirildi. Böylece dünyaca ünlü bölgede yapılaşmanın önü açıldı.
***
İşte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da endişelendiren tablo bu.