Kuşların Hocası’na
Bilime Hizmet Ödülü
Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 36 yıllık akademik hayatının tamamını Kuş Cenneti için harcadı.
Gediz Deltası’ndaki İzmir Kuş Cenneti’nin korunması, geliştirilmesi, bilim dünyasına ve kamuoyuna tanıtılması için mücadele etti.
Amacına da büyük ölçüde ulaştı. Kuş Cenneti; Orman Bakanlığı’nca Yaban Hayatı Koruma Sahası ve Sit alanı ilan edildi.
Dahası Uluslararası Ramsar Anlaşması ile de koruma altına alındı.
***
Bütün bu çabalar Prof. Sıkı’ya prestijli bir ödül getirdi. Sıkı’ya Akdeniz Üniversitesi tarafından 2017 yılı “Bilime Hizmet Ödülü” verilmesine karar verildi.
Bu karar; Ulusal Danışma Kurulu, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurullarının ortak toplantısında yapılan nihai değerlendirme sonucunda alındı.
Ege Üniversitesi (E.Ü.) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda E.Ü. Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı olan Prof. Sıkı’ya bu ödülü; İzmir Kuşcenneti-Gediz Deltası ekosisteminin korunmasına yönelik yol gösterici ve örnek çalışmaları getirdi.
Sıkı’yı ne kadar kutlasak az. Çünkü 40 yıla yaklaşan bir süredir İzmir’in hatta dünyanın en güzel doğa harikalarından birinin korunmasında çok önemli bir misyon üstleniyor.
***
Ömrünü Kuş Cenneti’ne adayan Prof. Sıkı’nın ciddi uyarıları da var. O uyarıların bazıları şöyle:
Özellikle Kuş Cenneti koruma alanının Sit kapsamında olmasına rağmen yapılaşma baskısı altında olduğu gerçeği çok önemli.
1985-1999 yılları arasında liman, tersane, plaj, balıkçı barınağı, yüzen şehir projeleri ile yapılaşmalar denendi.
Ayrıca 726 nolu mera vasıflı parsel ve yakını ile Süzbeyli-Sasalı yerleşim yerleri arasında kalan “Memet Gölü” mevkisinin de imara açılması gündeme geldi.
Neredeyse dünyada bile eşi benzeri bulunmayan bu alanın koruma alanında ibretlik bir olay yaşandı
Menemen’de Kuş Cenneti Koruma Alanı içinde bulunan 726 nolu parselde hem de kamu alanı üzerindeki yapılaşmaya kovuşturma izni bile verilmedi.
***
İzmir Kuş Cenneti nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan ve tüm dünyada popülasyonu 15 bin kadar olan Tepeli Pelikanların Türkiye’de ürediği 5 alandan biri.
Türkiye’de sadece Tuz Gölü ile İzmir Kuş Cenneti’nde üreyen flamingolar var. Her yıl sayıları 700’ü bulan Tepeli Pelikan, kışı İzmir Kuş Cenneti’nde geçiriyor.
Bölgede 289 kuş türü kaydedilmiş. Kuş sayısının 127 bine kadar çıktığı görülmüş. Önemli bir bölümü Çamaltı Tuzlası içinde kalan Kuş Cenneti Orta Gediz Deltası olarak adlandırılan bir bölge.
Kuşlar için önemli bir beslenme ve üreme alanı. Türkiye’de sadece Tuz Gölü ile İzmir Kuş Cenneti’nde üreyen flamingolar var.
Kuş Cenneti’ni oluşturan Gediz Deltası’nın 2 milyon yılda oluştuğu tahmin ediliyor.
***
Bu alanda önemli çalışmaları bulunan Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın çalışmaları aldığı bu prestijli ödülle taçlandı.
Ama Kuş Cenneti üzerindeki baskılar ve tehlikeleri sona erdirecek tedbirler bir an önce alınmazsa Sıkı’nın bir ömür boyu sürdürdüğü mücadeleye de yazık olacak.