Karşıyaka’da başlayan yangın, Çiğli, Bayraklı ve hatta Bornova sırtlarına kadar yayıldı.
Ormanın yanında yerleşim yerleri, evler de zarar gördü. Rüzgar biraz daha yön değiştirmeseydi çok daha korkunç tablolarla da karşı karşıya kalabilirdik.
Öncelikle görevli tüm kamu yetkililerine ve özellikle de orman ve itfaiyede ateşle mücadele edenlere çok büyük bir teşekkür borçlu olduğumuzu söyleyelim.
Ama burada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay için özel bir değerlendirme yapmak gerek.
***
Tugay, yangının ilk saatlerinden itibaren sıcak bölgeye gelip hemen hemen hiç ayrılmadı.
Asıl görev “Orman Bölge Müdürlüğünün” deyip itfaiye ekibini onlara takviye olarak gönderip sütre gerisinden ortalama açıklamalar yapıp şimşekleri üzerine çekmeden süreci tamamlamayı seçebilirdi.
Ama öyle yapmadı. Çoğunlukla ateşe birkaç metre ötede kalarak yangın savaşçılarının yanında yer aldı.
Daha da önemlisi yapılan yanlışları yüksek sesle tüm Türkiye’ye duyurdu.
Öncelikle Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı telefonla aradığını ama ulaşamadığını açık açık söyledi.
Yumaklı daha sonra basın toplantısında çok yoğun olduğunu ve bu yüzden bazı telefonlara dönemediğini belirterek özür bile diledi.
***
Tugay, uçaklar konusunu da ilk dile getiren isim oldu ve “Söylememize rağmen müdahale edilmedi” diyerek Sözcü Gazetesi’nden Saygı Öztürk’e şu bilgileri verdi: Havadan yangın söndürme ekiplerinin Ankara’dan idare edilmesi sıkıntıya neden oldu. Onlar idare ederken yerelde problemin ne boyutta olduğunu tam değerlendiremiyorlar. Ben bunu gözledim bu yangında. Çünkü bazı bölgelerde havadan müdahale ile kolayca söndürülebilecek yangınlara, ‘Siz buraya müdahale etmezseniz tehlikeli hâle gelebilir’ dememize rağmen müdahale edilmedi. Durumu anlayamadıklarını düşünüyorum. Ne yazık ki haklı çıktık ve kolayca söndürülebilecek yangın yerleşim yerlerine sıçradı. Havadan söndürme yetersizdi. Cumartesi gecesi ve pazar sabahı etkili havadan müdahale oldu ve o zaman söndü zaten.”
Tugay’ın orman yangınları konusunda yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi konusundaki söyledikleri de Türkiye siyasetinde karşılık buldu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuyu gündeme getirerek yasal düzenleme yapılmasını istedi.
***
Tugay yangın söndürüldükten sonra da bölgeden ayrılmadı.
Zübeyde Hanım Mahallesi’nde ormanlık alan ile yerleşim yerleri arasında bariyer görevi üstlenen Mutluluk Ormanı’ndaki yanmış ağaçları inceleyen Başkan Tugay, ormanın kurtarılması için yapılacak çalışmaları değerlendirdi. Tugay, Doğançay Mahallesi’nde de yangından zarar gören üreticileri ziyaret ederek hasar için gerekli çalışmaları başlatacaklarını belirtti.
İzmir Planlama Ajansı (İZPA) Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu ve İZPA Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol’un yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Müge Deniz Bal ile alanda yürütülecek çalışmaları değerlendiren Başkan Tugay, “Buradaki ağaçları kurtarmamız gerekiyor. Ağaçları kurtarmak, yaşatmak için neler yapabiliriz? Derdimiz bu. Ağaçların yaşaması için nasıl bir tedavi uygulayabiliriz? Detaylı bir çalışma yapalım, ardından da eyleme geçelim” dedi.
Tugay’ın burada kendisine “Artık yapılabilecek bir şey yok” denen ağaç kökleri için çok ilginç bir öneride de bulunduğu öğrenildi. Kendisinin aynı zamanda yanık tedavi uzmanı olduğunu hatırlatarak, “Biz yanık durumlarında nem ile tedavi uyguluyoruz. Ağaçlara da bu nem tedavisini uygulayalım” dediği ifade edildi.
Umarım bu tedavi ağaçlarda da etkili olur ve belki de İzmir 30 yıllık emeğini tekrar kazanır.
***
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay göreve gelişinin daha 4’üncü ayında kelimenin tam anlamıyla “ateşle imtihan” edildi.
4.5 milyon İzmirlinin temsilcisi olarak yapılması gerekenleri gereğince yapıp, söylenmesi gerekenleri cesurca söyledi.
Umarım kentin tüm sorunlarının çözümü içinde de 5 yıl boyunca bu kadar cesur ve kararlı durur.