Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği törende, İzmir’in köy olduğunu söyleyenlere katılmadığını belirterek, “Eğer bir kentin betonlaşmasına kentlilik deniyorsa, biz öyle kentlilikte yokuz. Biz mimarlara yakışan şekilde çalışacağız” dedi. İzmir’de yaşam kalitesi ile ilgili göstergelere bakılınca Batur’un haklılığı daha iyi anlaşılıyor.
Dünyanın en büyük çevre projesi olan Büyük Kanal Projesi İzmir’de hayata geçirildi. Yapımı 30 yıl süren ve maliyeti 1 milyar lirayı bulan bu proje sayesinde evsel ve sanayi atıklarının Körfez’i kirletmesi önlendi. Ayrıca son 10 yılda hayata geçirilen projelerle İzmir’de arıtma tesisi olmayan ilçe kalmadı.
Türkiye’nin en büyük çamur çürütme ve kurutma tesisi de İzmir’de kuruldu.
Üstelik de Büyük Kanal da dahil arıtma tesislerinin tamamı İzmirlilerin ödediği su paraları ile yapıldı.
***
Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) tüm belediyelere uyguladığı “Belediye Atık Su İstatistikleri Anketi” sonuçları açıklandı. İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer aldı.
Türkiye’deki 604 atık su arıtma tesisinin 54’ü İzmir’de. İzmir’i 41 arıtmayla İstanbul izliyor. Ankara’daki arıtma sayısı sadece 19. İzmir’in 4 katı nüfusa sahip İstanbul’da İzmir’den 13 adet daha az arıtma tesisi var. Nüfusu İzmir’den 1 milyon fazla olan Ankara’da ise İzmir’in üçte biri kadar bile arıtma yok.
TÜİK’in verilerine göre, İzmir, kişi başına yıllık AB standartlarında arıtılan atık su miktarında da yine ilk sırada yer aldı.
İzmir’de kişi başına yılda 69,1 metreküp atık su AB standartlarında arıtılırken, bu rakam Antalya’da 47,8 metreküp, İstanbul’da ise 34,1 metreküp olarak gerçekleşti. Ankara’da bu oran sadece 6.4 metreküp olarak belirlendi.
AB standartlarında atık su arıtıma oranında da İzmir lider. İzmir’deki atık suların yüzde 95,3’ü Avrupa Birliği standartlarında arıtılıyor. Bu oran Kayseri’de yüzde 87,5 Bursa’da yüzde 84,5, İstanbul’da yüzde 34,1 Ankara’da ise yüzde 10,3 olarak belirlendi.
Yani Türkiye’de “köykent” diyerek aşağılanmak istenen İzmir kadar atığını Avrupa standartlarında arıtabilen başka bir kent yok.
Hem de bu tamamen İzmirlilerin ödediği su faturaları sayesinde oldu.
***
Evka-3’ten Üçkuyular’a kadar 20 kilometre Metro var bu şehirde. Narlıdere’ye kadar uzatılması çalışmaları da sürüyor. Aliağa-Selçuk raylı sistem hattı(İZBAN) da hizmet veriyor. Konak ve Karşıyaka’da tramvay projeleri tamamlandı.
İzmir’de bir yılda 80 milyon kişi raylı sistem ağlarını kullanıyor. Toplu taşıma araçlarını kullanan yolcuların yüzde 30’u raylı sistemle taşınıyor. İstanbul’da bu rakam ancak yüzde 10’u buluyor.
Avrupa’nın en nitelikli konser salonlarından biri(Ahmet Adnan Saygun) İzmir’de. Türkiye’nin en büyük opera binası bu kentte kuruluyor. Türkiye’nin en modern buz sporları salonu, en büyük doğal yaşam parkı İzmir’de.
Türkiye’nin en büyük fuarı(İEF) İzmir’de düzenleniyor. 400 milyon TL’ye mal olan yeni fuar kompleksi tamamlandı ve hizmet veriyor.
***
***
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümü öğretim üyelerinde Prof. Dr. Ali Rıza Karacan üniversitelerde okutulmak üzere Türkiye’nin tüm kentlerini inceleyen 708 sayfalık bir araştırma yaptı. Türkiye’nin yaşam kalitesi en yüksek ili İzmir çıktı.
İzmirli olup da başka kentlerde yaşamaya gideni zor bulursunuz. Ama çok çeşitli sebeplerle İzmir’de yaşamaya karar vermiş Türkiye’nin her kentinden yurttaş var.
Kişi başına düşen gelir Türkiye genelinde 9 bin 300 dolarken, bu rakam İzmir’de 17 bin dolara ulaşıyor. İzmir, her yıl Türkiye’nin toplam vergisinin yüzde 10’unu karşılıyor.
İzmirli olup emekliliğini başka kentte yaşamak istediğini söyleyen bir kişi bile çıkmaz.
Ama emeklilik yıllarını İzmir’de geçiren binlerce yurttaş bulabilirsiniz. Emekliliğinde İzmir’e yerleşen müsteşarlar, bakanlar var. Genel Kurmay Başkanları var.
**
Yani demem o ki; bütün bu bilgileri aklınızın bir köşesinde tutun. Ondan sonra İzmir’e ister köy deyin ister şehir fark etmez.