3. Uluslararası Sürdürülebilir Yaşam Kongresi Karşıyaka Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleştirildi. Kongrede 2 gün boyunca sürdürülebilir gıda ve tarım ağırlıklı konular masaya yatırıldı.
- Uluslararası Sürdürülebilir Yaşam Kongresi Karşıyaka Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleştirildi. Kongrede 2 gün boyunca sürdürülebilir gıda ve tarım ağırlıklı konular masaya yatırıldı.
Kongrede panellerin yanı sıra sürdürülebilir yaşam alanında gerçekleştirilen akademik çalışmalar da sunuldu.
Katılımcılara hitap eden Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Elimizdeki kaynakları akıllıca kullanmayı başaramazsak, bilinçli davranamaz ve bulunduğumuz durumu anlayamazsak küresel krizleri çözemeyiz” diye konuştu.
Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nin (SUYADER) düzenlediği 3. Uluslararası Sürdürülebilir Yaşam Kongresi “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Sürdürülebilir Geleceği Birlikte Tasarlamak” temasıyla 9-10 Kasım tarihlerinde Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleştirildi. Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katılım gösterdiği kongrede gıda ve tarım sistemleri başta olmak üzere sürdürülebilir yaşamın geleceğine odaklanan akademik çalışmalar sunuldu; sürdürülebilirlik alanında sanat, edebiyat ve kent hayatını ele alan söyleşi ve paneller yapıldı. Kongrenin açılış oturumu Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, SUYADER Yönetim Kurulu Başkanı ve kongre başkanı Prof. Dr. Emine Aksoydan ve İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Kongrede katılımcılara hitap eden Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, sürdürülebilir bir dünya için bilinçli toplumun kilit rol oynadığına vurgu yaparak, “İklim, gıda, enerji krizleri ile karşı karşıyayız. Tehlike her geçen gün büyüyor. Mevcut önlemler bırakın durumu tersine çevirmeyi krizlerin ilerleyişini yavaşlatmayı dahi başaramıyor. Elimizdeki kaynakları akıllıca kullanmayı başaramazsak, bilinçli davranamaz ve bulunduğumuz durumu anlayamazsak küresel krizleri çözemeyiz” diye konuştu.
KARŞIYAKA’DA KRİZLERLE BİLİMSEL MÜCADELE
Karşıyaka Belediyesi’nin 13 kişilik bilim kurulu ile çalışmalarına yön verdiğini belirten Başkan Tugay, “Belediyemizde 13 kişilik bilim kurulumuz var, 2 toprak biyoloğumuz var. Onlarla yaptığımız toplantıda sulama, gübreleme ve kullanılan diğer kimyasallarla toprağımızın nasıl öldüğünü organik içeriğini nasıl kaybettiğini anladım. Verimliliği sürdürmek için toprağın yapısındaki organik içeriği sürekli test etmeli ve yönetmeliyiz. Kilometrelercekare alan halen çok verimli tarım toprakları iken, yapılan yanlışlarla çölleşen hatalara dönüşüyor. Biz Karşıyaka’da Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı yaptık. Bunu akademisyenlerimizle, üniversitelerimizle, çevre mühendisleri odalarıyla birlikte yaptık. 3 yıl önce yaptığımız planda hedeflerimize kararlılıkla ilerliyoruz. Sürdürülebilirlik ofisi kurduk, Türkiye’de ilk defa uluslararası standartlarda hazırlanmış sürdürülebilirlik raporunu hazırlayan belediye olduk. Tarımsal hizmetler müdürlüğü kurduk. Gıda strateji belgesi hazırladık. Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde iklim dostu gastronomi, iklim dostu mutfak çalışmaları yapıyoruz. Gıda üretimi ve tüketimindeki yanlışları topluma anlatmak gerek. Enerji üretimi ve tüketimindeki yanlışları insanlara anlatmak gerek. Kentsel Gıda Stratejisi Belgesini hazırladık. Hem yerelde üretimin önemini hem tüketimdeki bilinç ve sağlıklı beslenmenin önemini anlatan ve bir sürü eylem planıyla dolu bir belge. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden sonra Türkiye’de bu belgeyi hazırlayan ikinci belediye olarak ödül aldık. Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak bu çalışmaları topluma anlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.