Konak Belediyesi yaklaşık 3 milyar TL’lik 2024 yılı bütçesi meclisten oy çokluğu geçerken gelecek yıl belediyenin 250 milyon TL borçlanılması öngörülüyor. Belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik krize de dikkat çeken Başkan Batur “Bizim tek istediğimiz belediye gelirleri yasasının çıkarılmasıdır. Çare merkezi hükümettedir. Merkezi hükümet belediyeleri nefes aldıracak, gelirlerini artıracak tedbirleri almak zorundadır. Bu sadece CHP’li değil bütün belediyeleri etkileyen ekonomik sıkıntıdır.” dedi.
Konak Belediyesi Meclisi Ekim ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu gerçekleştirildi.
Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde Başkan Abdül Batur’un yönetiminde gerçekleşen birleşimin ana gündemi 2024 Mali yılı Performans Programı ve 2024 Mali yılı Gelir ve Gider Bütçesi oldu.
Oy çokluğu ile meclisten geçen performans programı ve bütçe taslağı meclisten de AK Parti ve MHP üyelerinin karşı oyları ile oy çokluğu ile geçti.
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve CHP’li Meclis üyesi Nesrin İlkutlav performans programına dair söz alarak “7 adet faaliyet alanında 7 amaç, 33 adet performans hedefi, 129 adet performans göstergesi, Fen İşleri Müdürlüğü’ne ait 7 adet resterasyon, 2 adet üst yapı projesi ile 67 adet faaliyet yer verilmiştir. Hayata geçireceğimiz projelerin ilçe adına hayırlı olmasını dilerim” dedi.
GİDER BÜTÇESİ
2024 yılı bütçesi, bir önceki yıla göre yüzde 111,66 artışla 1 milyar 415 milyon TL’den 2 milyar 995 milyon TL’ye yükseldi. Fen İşleri Müdürlüğü yatırım harcamaları 2024 yılında, 2023 yılına göre yüzde 39,53 artışla, toplam bütçenin yüzde 15,54’ünü oluşturarak, 465 bin 365 TL olarak belirlendi. Diğer müdürlüklerin yatırım bütçesi ise 170 bin 60 TL olup Fen İşleri Müdürlüğü ile birlikte toplam yatırım bütçesi 2023 yılına göre yüzde 44,08 artış ile 635 bin 425 TL olarak belirlendi. Böylelikle yatırım bütçesi, toplam bütçenin yüzde 21,22’sini oluşturdu. Sosyal, kültürel, sanatsal, sportif hizmet ve yardımlar için 2023 yılı başlangıç bütçesine göre yüzde 43,61 artış ile 2024 yılı mali bütçesine 54 milyon 160 bin TL ödenek kondu.
Personel giderlerine 486 milyon 235 bin TL, Sosyal Güvenlik Kurumu devlet primi giderlerine 44 milyon 464 bin TL, mal ve hizmet alımlarına 1 milyar 618 milyon TL, faiz giderlerine 10 milyon TL, cari transferlere 42 milyon 274 bin TL, sermaye giderlerine 539 milyon 375 bin TL, sermaye transferlerine 3 milyon 663 bin TL ve yedek ödeneklere 255 milyon TL bütçe ayrıldı.
GELİR BÜTÇESİ
Gelir bütçesinin ise 832 milyon 470 bin TL’sini vergi gelirleri, 92 milyon 440 bin TL’sini teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, 470 milyon 830 bin TL’sini bağış ve özel gelirler, 1 milyar 310 milyon 650 bin TL’sini diğer gelirler, 40 milyon 140 bin TL’sini sermaye gelirleri oluşturdu. Gelir bütçesi toplamda 2 milyar 745 milyon TL oldu.
250 MİLYON TL’LİK BORÇLANMA
Bütçeye göre 2024 yılında 250 milyon TL’lik iç borçlanma hedefleniyor.
AK PARTİ’DEN ELEŞTİRİLER
Performans programı ve bütçeye dair söz alan AK Partili Meclis Grup Başkan Vekili İsmail Özen “Geçtiğimiz 4 yıl içinde yaptığımız uyarılar sadece eleştiriden ibaret görülmüş. Rakamlar aynı eleştirilerin önüne geçilmeye çalışılmıştır. Yine de Konak’amıza hayırlı olmasını temenni ederim. Personel giderleri, SGK giderleri ve hizmet alımlarından oluşan işçi ve genel giderlerimizin toplamı 2 milyar 150 milyon TL, yani bütçenin yüzde 72’sini oluşturuyor. Bu rakamlara baktığımızda yapacağımız tahsilatın yetersiz kalacağını tahmin ediyoruz. Belediyenin genel giderleri eklendiğinde bu açık daha da fazla olacaktır diye düşünüyoruz. 250 milyon TL borçlansak dahi tahsilatımız yetmeyecek, önceki yıllarda söylediklerimizin gerçekleştiğini gördük. Rakamlarda bir oynama yapılsa da yatırımlara ayrılacak bir paramızın kalmayacağını görmekteyiz. Giderlerimizi dahi ancak borçlanma ile sağlayacağımız bir bütçe ortada iken Fen İşleri Müdürlüğümüzün yapacağı yerler için yine beklenenden fazla kredi çekileceğini tahmin etmekteyiz.” dedi.
‘KAĞIT ÜSTÜNDE BİR BAŞARI’
Sosyal yardımlara verilen bütçeyi de eleştiren AK Partili Özen “Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne daha önceki yıllarda da söylediğimiz gibi 2014 büçtesinde yüzde 2,6’sı, 2029 bütçesinin 1,2’si ve 2023’ün ise binde 3’ü ayrılmış, bu oranda 2024 yılında bütçenin binde 1,5’una düşmüş. Yüzde 110 bütçe artışına karşı yüzde 6 oranında sadece sosyal yardım bütçesine artış yapılması karşılığında nasıl oluyor da sosyal belediyecilikten bahsedebiliyoruz. Her geçen sene sosyal yardımımız düşmektedir. Kadın ve Aile İşleri Müdürlüğü’ne 2023 yılında ayrılan rakan 1 milyon 520 bin TL iken 2024 yılında 1 milyon 630 bin TL olmuştur. Yüzde 7’lik artış kadına ve aileye verilen değer olabilir mi diye düşünüyorum. Kentsel Tasarım Müdürlüğü’ne 2022 yılında bütçede binde 8, 2023 yılında binde 4 ve 2024 yılında ise bütçeye oranı binde 1,5. Yani bu bütçemiz de her geçen yıl eriyor. Fen İşleri Müdürlüğü’nün cemevi bütçesi 2024 yılında kağıt üzerinde yazılmaya devam ediyor. 2023 yılı performans programında yer alan yeni hizmet binası ile yeni cemevi projesi kopyala yapıştır mantığı ile 2024 yılında da aynı şekilde duruyor. Tek değişen rakamlar. Sonuç olarak 4 yıldır yaptığımız eleştirileri toplayıp eleştiri sınırlarını kısıtlamak için arkadaşlar çok uğraşmış ama maalesef kağıt üzerinde oynamaları yeterli olmamış. 4 yıldır yapılmayan projelerin 1 yılda yapılması zaten imkansız bir şey. Mali ve bütçe açıdan bir performans programı hazırlanmış gözükse de halkın gözünde önemli olan kağıt üstünde gösterilmek istenen bu başarının gerçek anlamda halka hizmet olarak dönmesidir. Cumhur İttifakı Grubu adına bu bütçe ve performansa red oyu vereceğiz” diye konuştu.
’17 PROJEDEN 2’Sİ ÖZGÜN’
4,5 yılı değerlendiren AK Partili Hakan Yıldız da, “Kentsel dönüşüm yapmak adına, Konak’ın kronikleşmiş sorunlarını çözmek adına buraya geldiniz ve 4,5 yıl geçirdiniz. Bu 4,5 yılda Konak’ta dönüşüm ile ilgili, temel sorunlarla ilgili ne yaptınız diye baktığımızda Gültepe planları ile başladık. Gültepe planlarına komisyonda ret oyu kullanmış bir meclis üyesiyim. Gerekçelerimiz vardı. Ama grup olarak bu sorunu çözecek desteği sayın başkana verelim dedik. Biz bu krediyi size veren bir grubuz. Sonra klasik biz İzmir sorunu olan odalarla yaşadığımız bir problem… Odalara bakışınızı o toplantılarda çok net ifade ettiniz. O ifadelerinizin altına imzamı atarım. Odalar baştan hayırcı ki ben çok iyi biliyorum Gültepe Planları ile ilgili planlama müdürlüğümüz gitti anlattı, görüşleri bekledi. O gün susup son dakika bu planlara dava açmayı plancılık sayan bir oda anlayışı var. Ancak mahkemeden de bu süreci yakından takip ettiniz, sonucu Gültepe adına doğru bir noktaya getirmek için bu planı hayata geçirdik. Fakat uygulama etapları hala bir belirsizlik içinde. Gültepe’de nasıl bir yol haritanız olduğuna dair somut bir şey göremedik. Gültepe yine Konak’ın birçok sorunlu bölgesine göre bir tık öne geçti, 4,5 yılın sonunda bir plan var. Ama planın nasıl uygulanacağı ile ilgili bir şey göremedik. Peki Ballıkuyu nerede? Ege Mahallesi’nin tapu problemlerini ve çözümünü bu mecliste gündeme AK Parti getirdi. Peki orada kentsel dönüşüm ile ilgili çalışma ne aşamada? Bilmiyoruz. Bunu yapan daire başkanlığı şu an var mı? Yok, kapatıldı. Bununla ilgili bir eleştiri maalesef ortaya koyamadınız. Şimdi önümüzde başka bir sorun var, Yeşildere. 3 tane mahalle taşınıyor, her vatandaşa kamulaştırma yazıları gidiyor. Bu vatandaşlar nereye taşınacaklarını bilmiyorlar. İnsanlar yerinden ediliyor, hem de bu aynı partiye mensup olduğunuz Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Hem de Konak’ın kalbinde yapılıyor. Beştepeler planları yapıldı, mahkemede iptal kararı da yok. Peki herhangi bir etapta projenin başlayacağına dair somut çalışmamız var mı? Bu yüzden başkan, üzülerek belirtmek istiyorum ki grubumuzun verdiği tüm desteklere rağmen Konak’ta bir kentsel dönüşüm efsanesinin yol çıkışı bile olmamıştır, yapılamamıştır. Kalan 5 ay içerisinde de böyle bir umudun içinde değiliz. Ne Ballıkuyu’da, ne Yeşildere’de, ne Ege Mahallesi’nde hiçbir planlama süreci yok. Sadece Gültepe planlarını mahkemeden kurtardık, nasıl uygulayacağımızı bilmiyoruz” dedi.
Cemevi projesinin temelini atılamadığını hatırlatan Yıldız “Cemevi Projesi’nin temelini atacağız denilmişti, atamadık. Sayın başkan 17 tane proje bitirdiğinizden bahsettiniz, ben şahsınızı severim. Tarzınızı takdirle karşılarım. Diğer belediye başkanları gibi değilsiniz. Ortada doğru bir şey olduğunda merkezi hükümete de teşekkür edersiniz. Ancak bu 17 proje içerisinde tek tek incelediğimde özgün, şahsınıza ait 2 proje dışında hiçbir projeniz yok. Göç veren bir Konak’a, arka mahallelerle yaşayan bir Konak’a, hatta en son sizin tabirinizle Göztepe ve sahil, en iyi semtlerimizin de deniz suyuyla riskli hale gelmiş bir Konak’ın reformist politikalarla dönüşüme ihtiyacı olan bir Konak’ta günü kurtaran işlerle ve bunların yüzde 85’i bir önceki dönemin projeleri. Aklım fikrim kentsel dönüşüm diyen bir Abdül Batur var. Ancak döneminde tek bir dönüşüm noktasında bir adım yol ilerleyemedik. 4,5 yılık sürecin tüm desteklerimize rağmen kentsel dönüşüm açısından başarısız olduğu kanaatindeyiz. Konak’ın radikal çözüm ve eylemlere ihtiyacı var” diye konuştu.
BAŞKAN BATUR’DAN YANIT
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bütçeyi değerlendirdiği, gelen eleştiri ve soruları yanıtladığı konuşmasında 2019 yılından bu yana yaşanan felaketleri ve ekonomik krizi hatırlattı.
Başkan Batur “2019’dan sonra, yaklaşık bir buçuk yıl süren bir pandemi dönemi, İzmir depremi, planda olmayan bir hizmet binası yapımı, sonra ekonomik kriz, sonrasında Kahramanmaraş depremleri, arkasından yine ekonomik kriz. Bu kriz vatandaşlar kadar yerel yönetim bütçelerini de derinden sarstı. Bugün yaptığımız bütçenin hangi rakamlara geldiğini gördünüz. Hizmet binamızla ilgili üçüncü kez ihaleye çıktık. İhaleye sadece iki firma girdi. Firmalar neden ihaleye giremiyor. Çünkü ülkede belirsiz bir ekonomik gidiş var. Bizim en fazla kullandığımız kalem, asfaltta altyapı malzemesi bitüm. Tonu 7 bin liraymış, 15 bine çıkmış. Yüzde 115 artmış. Nervürlü demir, yüzde 90 artmış. Betonarme kalıp yapılması, yüzde 339 artmış. Geldiğimiz nokta bu. Belediye bu malzemelerle iş yapıyor, müteahhitler bu malzemelerdeki fiyat artışını hesaplayarak ihaleye giriyorlar. Biz ihalelerimizi gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz haftaki Cemevi ihalesine bir firma katılmış. Bizim yaklaşık maliyetimizin iki misli fiyat vermiş. Teminat yetersiz olduğu için ihaleyi iptal etmişiz. Hizmet binamızın ihale çalışmalarına aylar önce başladık. Teknik kurallara uyulmuş da biz mi vermemişiz. Unuttuk, kenara attık sanılmasın. Kadın sığınmaevi için maalesef bütçemiz yeterli değil, ihaleye çıkamadık. Toplam maliyeti de 50 milyon TL. Projesi, herşeyi hazır ama önceliğimiz hizmet binası ve cemevi. Sıraya aldık. İhale için hazır olda bekliyor.” dedi.
Başkan Batur, Konak’ta her zaman hizmetten, vatandaşa ve kente fayda sağlayacak çalışmalardan yana olduklarını da vurgulayarak, “Hizmette devamlılık esastır. Gültepe Atatürk Spor Tesisiyle Toros Sosyal Tesisi yapımı başlamıştı, yüzde ellinin altında bir ilerleme kaydedebilmişti. Biz, kente fayda sağlayacak olan bu projelere devam etmekten yana tavır koyduk ve tamamladık” dedi.
DÖNÜŞÜMDE VATANDAŞI KORUMA FORMÜLÜ
Kentsel dönüşüme dair eleştirileri yanıt veren Başkan Batur “Kentsel dönüşümle ilgili projelere başlayan başlayan belediye başkanı olarak tarihe geçmişizdir. Neler yaşadığımızı sizler de anlattınız. Biz de isteriz vatandaşların yeni binalarına geçmesini. Hiç engelleniyoruz demiyoruz ama engellendiğimiz şeyleri de söylüyoruz. Gültepe planlarının kadastro ile ilgili durumu yol almamızı engelliyor. Model diyorsunuz, Narlıdere Modeli olacak. Vatandaşlarla belediye sözleşme imzalayacak, belediye ihaleye çıkacak, vatandaşları koruma formülü bu. Vatandaşların malları elinden alınmayacak. Ballıkuyu, Ege Mahallesi, Beştepeler ve Yeşildere ile ilgili Büyükşehir’in çalışmaları var. Burada gündeme gelmesini doğru bulmuyorum.” ifadelerini kullandı.
‘EN BÜYÜK DEĞERLENDİRME YURTTAŞIN’
Başkan Batur, en büyük değerlendirmeyi yine halktan alacaklarının da altını çizerek, “Hayal kırıklığı olup olmadığını 2024 Mart ayında göreceğiz. Değerlendirme sadece burada yapılmıyor. En büyük değerlendirme vatandaşın sandığa gittiği gündür. O gün hayal kırıklığı olup olmadığını herkes görür” dedi.
‘KENTE DAMGA VURACAK PROJE’
Başkan Batur, meclis salonunu da içeren hizmet binası projesinin kente damga vuracağını hatırlatarak, “Depremden gördüğü zarar nedeniyle yıkımını gerçekleştirdiğimiz Basmane’deki hizmet binamız, 538 metrekareye oturuyordu, yaptığımız kamulaştırmalarla bin 200 metreye çıkardık. Güzel bir proje, her şeyiyle dört dörtlük bir proje, kente damga vuracak bir proje. Bu bina içinde bir meclis salonu oluşturduk. Depremden önce meclis binası olarak düşündüğümüz Alsancak’taki tarihi binamız ise kültür ve sanat alanında belediyemize, kentimize hizmet edecek. 29 Ekim’de de açılışını gerçekleştireceğiz” dedi.
KADIN FUTBOL KULÜBÜ SPORCU YETİŞTİRECEK
Futbol takımlarıyla ilgili soruları da cevaplayan Başkan Batur, altyapıya ağırlık verdiklerini açıklayarak, “Kadın futbol takımımız beş şampiyonluk kazandığı dönemde üç büyükler lige girmemişti. Biz belediyeyiz, kamuyuz. Özellikle de profesyonel liglerde profesyonel kulüplerle yarışamayız. Biz yarışan değil, yetiştiren takım olmalıyız. Yıllık maliyeti 20-25 milyonu buluyor. Biz bunun onda biriyle sporcu yetiştirsek, kız çocuklarımız için altyapı kursak, onların mücadelesine destek olsak daha iyi değil mi? Sponsorlu büyük kulüplerle aşık atacak değiliz. Vatandaşın vergisini takımın deplasman ücretine, transfere harcayamam” diye konuştu.
‘VALİLİĞE 71 MİLYON VERDİK 4 MİLYON ALDIK’
Valiliğe son 4 yılda 71 milyon 615 bin TL’lik kültür payı aktardıklarını ifade eden Başkan Batur “Valilikten bu yıllar içinde geriye dönen 4 milyon 378 bin TL aldık. Arada 67 milyon TL var. Yine de teşekkür ederiz. Çakaloğlu Hanı yıllara sair bir şey. Bunu anlayamadınız. Gerçekten çok iyi bir organizasyon. Mülkiyet şahıslara ait. Oradaki vatandaşları yanyana getirdik. Kooperatif kurdurduk. Bir proje oluşturdular. Bir kamulaştırma işlemi vardı yaptık. Projeyi Anıtlar Kurulu’ndan geçirdik. Valilikten destek isteyeceğiz. Vatandaşlarımızın katkısı ile birlikte kente çok önemli bir tarihi kazandıracağız. Kıllıoğlu Hamamı çok küçük bir alan ve kazdığımız her alandan tarih çıkıyor. Ve ihalenin süresi doldu. Yeni ihaleye çıkacağız. Tarihi resterasyonlar o kadar kolay değil. Sanathane’de başka bir kurumun katkısı bulunmaktadır. Belediyenin kendi imkanları ile hayata geçirilen bir projeden” diye konuştu.
BELEDİYE GELİRLERİ YASASI ÇAĞRISI
Yerel yönetimlerin krizden en çok etkilenen kurumlar olduğunun ve belediye gelirleriyle ilgili yasal düzenleme yapılması gerekliliğinin altını çizen Başkan Batur şöyle konuştu:
“İller Bankası payımız, hak ettiğimiz payımız, yıl ortalamasına baktığımızda yüzde 25 civarında arttı. Tüm gelen zamlardan sonra, malzeme ve emtiayla ilgili ortalama giderlerimiz yüzde 200 arttı. Yüzde 180’lik bir eksi bütçeyi, yıl içinde bu noktaya getirmek gerçekten büyük bir başarıdır, büyük bir meziyettir. Emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarımıza, başkan yardımcılarımıza, müdürlerimize, emekçi kardeşlerimize, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Konak Belediyesi olarak, duruşumuzla, İzmir’in kalbi Konak için, söz verdiğimiz projelerin en azından temelini atmış olacağız. Ülkedeki ekonomik krizin, belediyeler üzerinde büyük bir sıkıntı yarattığını hepimiz biliyoruz. Konak Belediyesi olarak ayakta kalan, kredibilitesi yüksek olan, kredi kullandığı zaman dönüşünü sağlayan bir belediyeyiz. Bizim tek isteğimiz belediye gelirleri yasasının çıkarılmasıdır. Bunu Kıyı Ege Belediyeler Birliği olarak da sürekli dile getiriyoruz. Merkezi hükümet, belediyelere nefes aldıracak, belediyelerin gelirlerini artıracak, belediyelerin bundan sonraki süreçte yol yürümelerini sağlayacak tedbirleri almak mecburiyetindedir. Bu sadece CHP’li belediyeler için değil, yaklaşık 23 bin 900 belediyeyi etkileyen bir ekonomik sıkıntıdır.
(Egedesonsöz)