Ülkede yürütülen politikaların genelden yerele yansıması nedeniyle ölümcül sorunlar yaşandığını ifade eden Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay, “Genelden yerele yansıyan bu politikalarla, hiçbirimiz güvende değiliz, hayatımız pamuk ipliğine bağlı” dedi. Görevdeki 100 günlük süreci basın toplantısını değerlendiren Kınay, önemli çalışma ve projeler açıkladı.
EGELİ GAZETE-Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay, görevdeki 100 günlük süreci basın toplantısıyla değerlendirdi. Kibar Mahallesi, Belediye Hizmet Kompleksi’ndeki toplantıda önemli proje ve çalışmalar açıklayan Kınay, Alsancak’ta yolda meydana gelen elektrik kaçağı nedeniyle iki kişinin hayatını kaybetmesinden sonra Karabağlar’ın güvenli olup olmadığı sorusuna samimi cevaplar verdi. Kınay, “Genelden yerele yansıyan bu politikalarla, hiçbirimiz güvende değiliz, hayatımız pamuk ipliğine bağlı” dedi.
DENETİMSİZLİĞİ TEŞVİK EDEN POLİTİKALARA KARŞI BELEDİYECİLİK ÇOK ÖNEMLİ
Son bir aya bakıldığında akıl almaz ölüm olaylarının konuşulduğunu hatırlatan Kınay şöyle konuştu: “Bunun sebebi bu ülkede yürütülen politikalardır. Bu politikaların genelden yerele evrilmesi ve hayatımıza yansımadır. Çevre sorunları, toplumsal sorunlardan, ekonomiden, tarımdan ve sanayiden bağımsız değildir. Bir bütün olarak değerlendirmeden bu sorunlar çözülemez. Bizler güvende değiliz. Hiçbirimizin “Güvendeyiz” deme lüksü yok. Çünkü değiliz. Yaşam hakkımızı savunabilmek için daha çok bir arada olmaya ihtiyacımız var. Ne yazık ki bu ülkenin politikaları bizim güvende olmamız sağlayan değil tam tersi güvensizliği, karanlığı, denetimsizliği teşvik eden politikalar. Halkı koruyan, kamuyu, kamu kaynaklarını koruyan politikalar değil. Bu noktada belediyecilik çok daha önemli. İzmir’de de Karabağlar’da da her bir vatandaşımızın sağlıklı ve güvende olabilmesi, Türkiye’nin her yerinde yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı koşullarda yaşayabilmesi için bu mücadeleyi verirken tek başıma yeterli olmadığımı biliyorum. Ama eksikleri ne kadar çok gösterirsek, kendi eksiğimiz varsa bunun hesabını vererek, bunun değerlendirmesini yaparak bütün eksiklikleri bütünsel olarak görerek sonuna kadar mücadelesini yaparsak başarılı olacağız.”
BU BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMEDEN HAYATLARIMIZ PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI: MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ
İzmir’de yaşanan olayla ilgili söylenecek kelime bulamadığını ifade eden Kınay, “Çünkü kelimelerle açıklanacak bir tarafı yok. Tıpkı depremde kaybettiğimiz binlerce vatandaşımız gibi. Tıpkı daha önceki kazalarda kaybettiğimiz pek çok canımız gibi hiçbirinin belimle, teknikle, hukukla açıklanabilir tarafı yok. Ama bunların hesabı sorulmadığı için biz bunları yaşamaya devam ettik ve yaşamaya devam ediyoruz. Şeffaflıkla, denetimle, hataları en aza indirecek ve hesap sorulabilir bir çalışma yürütülecek. Bunun Türkiye’deki her kurum tarafından böyle yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu mesele bugün burada karşımıza çıktı, yarın başka bir yerde karşımıza çıkacak. Bu bakış açısı değişmeden hepimizin hayatının pamuk ipliğine bağlı olduğunu tekrar tekrar hatırlayıp korkmamız gerekiyor. Ama bu korkuyu, geri çekilmek için değil, tam tersine mücadeleyi büyütmek için kullanmamız gerekiyor” diye konuştu.
SEÇİMDEN ÖNCE VERİLEN “ORTAK YÖNETİM” SÖZÜ TUTULUYOR
Kınay, Karabağlar için seçimden önce verdiği “ortak yönetim” sözünü unutmadığını ifade ederek kurulan yeni komisyonlar ve muhtarlarla beraber çalışmalarını, “Toplam bin 620 çalışanımız var. 500 bin nüfusa hizmet eden çalışma arkadaşlarımızın sayısı bin 620’dir. Hedeflerimizi ortaya koyarken sözlerimiz hiç değişmedi, yıllardır halktan yana, halka değer veren, adaletli, planlı, dirençli ve sürdürülebilir kentler için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi Karabağlar için büyüteceğiz. Büyüyen, gelişen, yaşatan ve yaşayan, bu süreçlerde halkın refahı için çalışan, dayanışma içinde bir Karabağlar için yola çıktık. Seçim süreçlerinde sizlerle konuştuk, en büyük hedefimiz ortak yönetim anlayışıydı. Mış gibi değil, gerçekten ortak yönetim anlayışı ortaya koyduk. İlk meclisimizde yeni komisyonlar kurduk, mahalle meclisleri ve muhtarlar komisyonu kurduk. Muhtarlarımızı ve oluşturulacak meclislerin nasıl olacağını belirlemek için çalışmalar yürütüyorlar. Ülkenin en büyük sorunu uyuşturucu, Karabağlar’da da en büyük sorunlarımızdan birisi budur, Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu’muzu kurduk. Kentsel Dönüşüm Komisyonu’muzu kurduk, yeni Karabağlar hayata geçerken sağlıklı ve dirençli olabilmek için çalışmalar yürütecek. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’muzu kurduk, kadının sözünü, yaşadıklarını ortaya kurmak için çalışıyoruz. Dirençli Kentler Komisyonu’muzu kurduk. Aylık Muhtar Toplantılarına başladık. Düzenli olarak her ay muhtar toplantılarımıza devam ediyoruz, onlarla ilgili mahallelerden gelen sorunları alıyoruz ve çözüm üretiyoruz. 58 mahallenin tamamını tekrar ziyaret ettik. Bu ziyaretler tek seferlik de değil, önümüzdeki günlerde de devam edeceğiz” diye açıkladı.
YOLU SORUNUNA 13 BİN TON ASFALTLA ÇÖZÜM
Karabağlar’ın ulaşım sorununu net projelerle çözmek istediklerini aktaran Kınay, “Karabağlar’ın en önemli sorunlarından biri ulaşımdı. Sonradan planlanan bir bölgede gecekondu, yapılaşma ve değerlendirmeler içerisinde kentleşememenin yarattığı sorunlar ile başbaşayız, ilk 2 çözümümüz hayata geçmiş olacak. Bu çalışmaları tamamlayarak trafikte önemli bir rahatlama sağlayacağız” dedi.
Altyapı konusunda Karabağlar’ın eksikleri olduğunu söyleyen ve yaptıkları çalışmaları anlatan Kınay, “100 gün içerisinde Karabağlar’ın her yerinde bakım, onarım çalışmalarına devam ettik. Yollarımız, kaldırımlarımız, temel altyapı hizmetleriyle ilgili eksiklerimiz var. 13 bin ton asfalt ürettik, yol bakım ve asfaltlama çalışmaları yaptık. 3 mahallede yeni parklar yaptık. 25 mahallede bakım çalışmaları gerçekleştirdik. Özellikle bu kadar çok betona boğulmuş, kaldırımı, yolu ve sokağı olmayan Karabağlar’da parklarımızı geliştirme noktasına gittik. Park ve Bahçeler ekibimiz tüm mahallelere eşit hizmet verecek şekilde çalışmalara devam ediyor. Bank ve mobilyaları kendimiz üretiyoruz” diye konuştu.
DOĞALGAZ SORUNUNA DA EL ATILDI
Karabağlar Belediyesi’nin yetki alanında olan 5 mahalleye doğalgaz götürmek için görüşmelere başladıklarını söyleyen Kınay, “En önemli sorunlardan birisi doğalgazdı. Göreve gelir gelmez İzmirGaz ile görüşmelere başladık. Kendi yetki alanımızda olan mahallelerde meclisimizden aldığımız kararla tüm yasal süreçleri tamamladık. İzmir Gaz ile görüşmelere devam ediyoruz, bir an önce Karabağlar’ın tamamına doğalgaz gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda hem İzmir Gaz hem İzBB ile kurumsal iletişimi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
KARABAĞLAR’DA SOKAK HAYVANLARI YAŞAYACAK
Geçtiğimiz günlerde meclisten geçen “Sokak Köpekleri Yasası” hakkında da konuşan Kınay, Karabağlar Belediyesi olarak yaşatmayı seçeceklerini ifade ederek, “Hayvan hakları yasası ile ilgili değerlendirmeler gündemimizde çok büyük yankı buldu. Hepimiz ne noktada olduğumuzu biliyoruz. Belediyelerin gündemi olan, bir önceki yasa kapsamında görevlerini yerine getiren belediyelerden biriyiz. Tedavi, kısırlaştırma, aşılama ve tedavi ettikten sonra tehlikeli olmayan can dostlarımızı yerinde bırakmaya çalışan bir sistemin içerisinden geliyoruz. Ben hayatta her zaman yaşatmayı seçtim, bu sürece baktığımız zaman, bu yasaya ilişkin tepkileri, sokaktaki tepkileri gördüğümüz zaman bu yasanın uygulanamaz olduğunu çok net görüyoruz. Nihayetinde mevzuat ve yasalar var, biz Karabağlar Belediyesi olarak kısırlaştırma, aşılama sürecindeki performansları göstererek elimizden geleni yapacağız. Mayıs ayında kısırlaştırma başlattık, vatandaşlarımızın da yaşama sahip çıkmalarını bekliyoruz. Bu yanlıştan hep birlikte dönüleceğine inanıyoruz. Belediyeler çalışmıyor deyip de yeni bir yasa yapmak ne kadar vicdana sığar bunu da sormak lazım?” dedi.