İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin düzenlediği Kadınlar Hayalindeki Kendi Konuşuyor İnfografik Rehberi Yaygınlaştırma Toplantısı’nda konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilçenin bütün yaşamının içinde olduğu bir Konak hayaliyle yola çıktık. Toplumsal cinsiyet eşitliğini rehber kabul ettik. Kadının daha görünür ve sokakta olduğu bir Konak yaratma isteğimiz var” dedi.
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen Kadınlar Hayalindeki Kendi Konuşuyor İnfografik Rehberi Yaygınlaştırma Toplantısı’na konuşmacı olarak katıldı. İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Canan Aydemir Özkara’nın moderatörlüğündeki oturumda Başkan Mutlu’nun yanı sıra Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay ve Karşıyaka Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Açelya Teoman Doğan da yer aldı. Kent konseyleri başkan ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve muhtarların takip ettiği oturumda konuşan Başkan Mutlu, kadınların kentsel hayata aktif katılımı ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını hedefleyen hizmetlerden bahsetti.
“Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlıklarına başladık”
Kadınların daha görünür olduğu bir Konak için çalıştıklarını belirten Başkan Mutlu, “Kadın belediye başkanı olmanın bir fark yaratması gerektiğine inanarak görevime başladım. Bu fark tabii ki önce mimar bir belediye başkanı olarak kentsel mekanların tasarımında olmalı ama aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilçenin bütün yaşamının içinde olduğu bir Konak hayaliyle yola çıktık. Toplumsal cinsiyet eşitliğini rehber kabul ettik. Yerel Eşitlik Eylem Planı için hazırlıklara başladık. Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi tarafından hazırlanan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’na imza attık. Konak toplumsal cinsiyet eşitliğinde bir adım daha ileri gidecek bu çalışmalar ile birlikte. Kadını baz alan bir kent planlaması çalışmasının içindeyiz. İzmir zaten kadının sokakta olduğu, kadınların sokakta sesini çıkardığı bir şehir. Seküler hayatın içinde mücadele veren bu kadar çok kadın olmasına rağmen İzmir’de ve Konak’ta da güvenlik sorunu nedeniyle sokağa çıkamama, çıkılsa da tüm kadınların yaşadığı arkadaki ayak sesinin kime ait olduğu korkusu maalesef var. Emniyet ile birlikte ortak çalışma yapıyoruz, öncelikle parkların aydınlığına baktık ve ilave önlemler aldık. Amacımız Konak’ta kadınların kendini daha güvende hissetmesi. Kaldırım işgalleri ile ilk göreve geldiğimiz günden beri yoğun mücadele ediyoruz. Bebeği olan kadınların bebek arabalarıyla kaldırımlarda rahatça yürümesini istiyoruz. Kadının daha görünür ve sokakta olduğu bir Konak yaratma isteğimiz var” dedi.
“Kadın sığınma evimizi kısa sürede hayata geçireceğiz”
Ülkedeki şiddet gerçeğinin doğurduğu bir ihtiyaç olan sığınma evi talebine dair konuşan Başkan Mutlu, “Kadın sığınma evimizi kısa sürede içerisinde hayata geçireceğiz. Sığınma evlerine gerek olmayan bir ülke kuşkusuz hepimizin isteği. Keşke kadınlar için böyle yerlere gerek olmasa ama ne yazık ki ülkedeki şiddet gerçeği bu ihtiyacı doğuruyor. Konak’ta bir hafta içerisinde üç kadının katledildiği zamanlar yaşadık. En nihai hedefimiz kadınların iş hayatında daha yoğun olduğu bir Konak. İş’te Konak Personel İstihdam Ofisi’nde şimdiye kadar iş bulduğumuz yaklaşık 400 kişinin yüzde neredeyse yarısı kadın. Kadınların istihdamın her alanında var olabileceğini göstermek amacıyla İnci Vakfı ile birlikte Hem İşte Hem Eğitimde Programı kapsamında iş garantili CNC Operatörlüğü Kursu başlatıyoruz. Sağlık, kadınların kendini en ihmal ettiği alanların başında geliyor. Mahalle muhtarlarımız aracılığıyla bir tarama seferberliği başlattık. Belediyemizin servisleri kadınları mahallelerinden alarak ücretsiz kanser taraması yaptırmaları için KETEM’e taşıyor” ifadelerini kullandı.
“Konak bir kadın kenti”
Konuşmasının sonunda kadınlara mücadeleyi daha da büyütme çağrısı yapan Başkan Mutlu, şunları söyledi: “Konak nüfusunun yüzde 51’ini kadınlar oluşturuyor. Konak bir kadın kenti. Ülkemiz kadınların da başında olduğu bir değişim sürecinde. İktidar değişimine doğru giden bu yolda herkesi içine alan, kimseyi ötekileştirmeyen ve kendini eşit hisseden kentli yaratabildiğimizde bu hedefe ulaşmak çok kolay olacak. Dayanışma yaşatır; tüm kadın belediye başkanlarının zaten yanındasınız ama kol kola girerek birlikte yürüyelim bu yolu. Ben gerçekten bu değişimi ve dönüşümü kadınların yapacağına inanıyorum. İzmir’de sekiz kadın belediye başkanı ve çok güçlü kadın kuruluşları varken yan yana, omuz omuza ve el ele verdiğimizde kadınlar bu ülkeyi kurtaracak.”