İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kentteki mevcut yurtların öğrenci sayısının ancak 6’da ya da 7’de birini karşıladığı açıkladı. Bu durumda İzmir’deki 190 öğrenciden 160 binine kalacak yurt olmadığı ortaya çıktı.
Geçen haftalarda barınma ihtiyacını karşılayamadığı için İzmir’deki üniversitelerdeki eğitimlerini yarım bırakarak başka kentlerdeki evlerine dönen öğrencilerin dramı kamuoyuna yansımıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bu konudaki vahim tabloyu açıkladı. Soyer Fox TV’de katıldığı programda yaptığı açıklamada İzmir’deki mevcut yurtların öğrenci sayısının ancak 6’da ya da 7’de birini karşıladığı açıkladı. Bu durumda İzmir’deki 190 öğrenciden 160 binine kalacak yurt olmadığı ortaya çıktı.
ÇOK DAHA FAZLA ÖĞRENCİ YURDUNA İHTİYAÇ VAR
Bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 820 yataklı dev bir yurt inşaatı ihalesine çıktığını hatırlatan Soyer, “Bugüne kadar hem Büyükşehir Belediyesi kaynaklarıyla hem de çeşitli bağışçılarla açtığımız yurtlar var. Eylül ayı içinde bir tanesinin daha temelini atacağız. Ama ne yapsak az, ne yapsak yetersiz. İzmir’de üniversite öğrencisi sayısı 190 bin civarında bir rakama erişti. Mevcut yurtlar bu rakamın 6’da ya da 7’de birini karşılayamayacak bir kapasitede. Çok daha fazla öğrenci yurduna ihtiyaç var” dedi.
BARINMA KRİZİ DAHA DA YÜKSELECEK
İzmir’de konut krizinin de zirve yaptığını hatırlatan Soyer şu bilgileri verdi: “Dünyada en çok konut fiyatlarının artış yaptığı 3 şehir Türkiye’den ve biri de İzmir. Bu barınma sorunu önümüzdeki günlerde daha da yükselecek. Öyle görünüyor. Biz de bütün hazırlıklarımızı bu sorunu gidermeye yönelik olarak yapıyoruz. Bu ekonomik kriz barınmanın yanında çocukların gıdasıyla, kırtasiye masraflarıyla da ilgili. Gençlerin sosyal ve kültürel etkinliklerde faydalanmasıyla da ilgili. Her konuda çok büyük bir daralma var. Çok büyük bir sıkıntı var. Gençlerimiz okurken tüm bu mağduriyetleri katmerlenerek büyüyor.”
YEREL SEÇİMLERDE GENEL SEÇİMLERDEKİ GİBİ İTTİFAK ANLAYIŞI ANLAMLI DEĞİL
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ittifaklar konusundaki açıklamalarına da değinen Soyer, “Yerel seçimlerin dinamikleri genel seçimlere göre çok farklıdır. Genel seçimler için kurulabilecek ittifaklar, mutabakatlar yerel seçimlerde çok mümkün olmayabilir. Yerel seçimde en yüksek oya ulaşmak için her belediye başkan aday adayı en büyük ittifakı kendi ilinde, kendi ilçesinde kurmak zorunda. Dolayısıyla merkezde çatıda kurulacak ittifaklar yereldeki ittifaklardan farklı olabilir. Yereldeki ittifaklar farklı biçimde şekillenebilir. O nedenle yerelde dinamikler çok farklı işler. Türkiye’nin yer yerinde yerel seçimler süresince belediye başkan adaylarının olabilecek en çok oyu alabilmek için uygun gördükleri her türlü ittifakı yapabileceklerini düşünüyorum. Yerel seçimlerde, genel seçimlerde olduğu gibi bir ittifak anlayışının çok anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Her il, her ilçe kendi özel koşulları içinde o ittifakları farklı türlü şekillendirebilir.” diye konu