İzmir’in merkezinde uzun yıllardır kangrene dönüşmüş sanayi alanı ile ilgili Büyükşehir Belediyesi önemli bir karara imza attı. Plan değişikliği ile birlikte bu bölgenin statüsü kentsel çalışma olarak güncellendi. Ancak plan değişikliği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ‘kıyak’ tartışmalarına neden oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova’daki sanayi alanı ile ilgili yapmak istediği Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ile ilgili plan değişikliği Meclis’te tartışmalara neden oldu.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’ndan oy çokluğu ile geçen meclisten geçen plan değişikliğine göre Bornova Naldöken Mahallesinde, Ankara Caddesinin kuzeyinde bulunan yaklaşık 34 ha büyüklüğündeki alan ile Egemenlik Mahallesinde, Kemalpaşa Caddesinin güneyinde bulunan yaklaşık 67 ha büyüklüğündeki alanın statüsü İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı doğrultusunda değiştirilmek istendi.
Plan değişikliği ile birlikte bu bölge 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’nda ‘kentsel yerleşik alan’ olarak belirlendi. 101 hektarlık alanı kapsayan plan Meclis’ten oy çokluğu ile geçti. Planın önünümüzdeki haftalarda askıya çıkması bekleniyor.
BOZTEPE’DEN ‘KIYAK’ İDDİASI!
Plan değişikliğine AK Parti Grubu’ndan veto geldi. Plan değişikliği ile Meclis’te konuşma yapan AK Partli Meclis üyesi Hüsnü Boztepe “Büyükşehir iyi niyetle ağır sanayiyi kent dışına çıkarmak için plan yapıyor. Burayı da planda kentsel yerleşik alan olarak ilan etmek istiyor. Bizim buna bir itirazımız yok. İtirazımız bundan sonra başlıyor. ‘Burayı ağır sanayiden çıkardığınız zaman bir an önce kent dışına çıkarabilecek misiniz?’ diye sorduğumuzda ‘hayır’ diyorlar. O zaman bunu neden yapıyoruz? Biz plan notu önerisi ile değiştirelim dedik. Burayı neden kentsel yerleşik alan ilan ediyoruz? Büyükşehir oradaki ağır sanayiyi kent dışına çıkarmak istiyor ama oradaki fabrikalar 20-30 yıl daha çalışmaya devam edecek. O zaman biz bu insanlara bu kıyağı neden yapıyoruz? İtirazımız bu konuda. Büyümesini de plan notuyla engelleyebiliriz. Biz burada eş dost alışverişte görsün mantığı olduğunu düşünüyoruz. Tunç Bey iyi niyetle yaklaşıyor ama bu şekilde olamaz. Ama daha yeni Dalan Kimya’nın yerini daha büyüttük. Neden o zaman yapıyoruz. Plan notu ile de bu sorunu çözebiliriz ama biz 20-30 sene sonrası için oradaki iş insanlarına rant sağlayacağız” dedi.
‘ELİMİZDEN GELEN BU’
Eleştiriye yanıt veren İmar Komisyonu Başkanı ve CHP’li Meclis üyesi İrfan Önal “Bu plan Tunç Soyer’in vizyonlarından biri. Biz elimizden gelen plan değişikliği ile bu ağır sanayinin büyümesini engellemek. Biz istesek de bunları çıkaramıyoruz. Keşke hükümet de bu konuyla ilgili adım atsa. ÇİMBETON’un yanındaki sanayi imarlı alanı konut alanına çeviyoruz. İmtiyaz tanınması gibi bir durum yok. Onun için taşınması gerekiyor. Büyükşehir olarak elimizden gelen bu. Yetkimiz dahilinde sadece plan değişikliği yapabiliyoruz. Orada yaşayan insanlar günbegün kansere yakalanıyor, sağlığı bozuyor. Oradaki insanlara gidip konuşursanız devletten neler beklediğini göreceksiniz. Biz iyi niyetimizi plana işledik. Ama onları oradan çıkaracak yaptırımları da Ankara’dan bekliyoruz.” diye konuştu.
Onaylanan gündem maddesi şu şekilde:
Kent Merkezinin içerisinde kalan mevcut ağır sanayi alanlarının kent merkezinden çıkarılarak bu amaca yönelik ayrılmış planlı alanlara taşınması ve bu eski sanayi alanlarında yaşam kalitesini yükseltecek kararlar geliştirilmesi hedefi kapsamında; İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Kentsel Yerleşik Alan” olarak belirlenen bölgede ve 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planında “Sanayi Bölgesi” olarak belirlenen alanlarda yer alan, L18-B1 pafta, Bornova ilçesi, Naldöken Mahallesinde, Ankara Caddesinin kuzeyinde bulunan yaklaşık 34 ha büyüklüğündeki alanın yeniden düzenlenmesi ile L18-A2 pafta, Bornova ilçesi, Egemenlik Mahallesinde, Kemalpaşa Caddesinin güneyinde bulunan yaklaşık 67 ha büyüklüğündeki alanın yeniden düzenlenmesine ilişkin hazırlanan, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği önerisinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.1496137)
3. Yürürlükteki 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planında “Tarım Alanı” kullanımında kalan; Güzelbahçe ilçesi, Çamlı Mahallesi, 2596 ada, 3 parselin “Kentsel Gelişme Alanı” olarak belirlenmesine yönelik, İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı doğrultusunda hazırlanan, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği önerisinin oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.1479633)
(Egedesonsöz)