İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay İZBAN’da TCDD ile kurulan ortaklığını işleyemez noktaya geldiğini belirterek, “Bu iki başlılık, ortaklık beklendiği gibi çalışmıyor. Bizim oturup konuşmamız lazım. Bunu da Ankara’da dile getireceğiz. İZBAN’ın işletmesini tamamen belediye üzerine alabilir, devredebilir de” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İZBAN’da yolcuların yaşadığı zorlukların giderilmesi için önemli bir hamlede bulundu. Gündeme Bakış Gazetesi’nin haberine göre Tugay, İzmir’i ilgilendiren konularla ilgili Ankara’ya gideceğini; bakanlar, genel müdürlerle ve bürokratlarla görüşmeler yapacağını söyleyen Tugay, “Yakında Ankara’da birkaç bakanı ziyaret edeceğim. Üst düzey görüşme yapacağım. İzmir’in konularını takip edeceğim. AK Parti il başkanlığını ziyaretimizde il başkanı Bilal Saygılı’dan gerçekten bizi rahatlatan olumlu yaklaşım gördüm. İzmir’e hizmet için bize yardımcı olacağına dair bir izlenim aldım. Bu benim için çok kıymetli. 4 yıl seçim yok. İzmir’in hizmete ihtiyacı var. Biz; bize düşeni yapacağız ama yer yer bakanlıkların, valiliğin katkısı gerekiyor” dedi.
İZBAN ÇAĞRISI: ORTAKLIK BİTSİN, YÜRÜMÜYOR!
Türkiye’de iktidarlarla CHP’yi ilk kez buluşturan İZBAN projesinin artık ortaklıkla yürümediğini anlatan Başkan Cemil Tugay, şu önemli açıklamalarda bulundu:
“İZBAN’ın temel olarak alt yapısıyla ilgili süreci TCDD yürütüyor. Rayların bakımı, sinyalizasyon…Demir yolunun mülkü TCDD’ye ait. Bakım ve yenileme ihtiyacı olduğu zaman bunu TCDD’nin yapması gerekiyor. İZBAN’da sefer aksamaları olduğunu biliyorum. Arkadaşlardan rapor istedim. TCDD; İZBAN dışında da o hatları kendi için kullanıyor. İZBAN’ın kullandığı hatları yük ve yolcu trenleri de kullanıyor. Kullanabilir. İtirazım yok. Sabah 08.30’da yük treni yavaşça geçiyor. İZBAN da bekliyor, yol açılsın diye. Bu yüzden sefer gecikmesi oluyor. Bu belediyenin hatası değil. Sözleşmede yoğun yolcu taşındığı saatlerde yük trenlerin geçmesinin durdurulması konusu yazılmış. Buna uyulmuyor. Arkadaşlarımız uyarıda bulundu. İZBAN yüzde 50 ortaklıkla kurulan bir şirket. Demir yolu hattında sinyalizasyon yapmaları gerekiyor ama yapmıyorlar. Sıkıntı çıkıyor. Hattın yolcu seferlerinde İZBAN’ı aksatmayacak şekilde yapılması lazım. Bu tamamen TCDD’nin kontrolünde. İstediğimiz gibi yürümüyor. Bu iki başlılık, ortaklık beklendiği gibi çalışmıyor. Bizim oturup konuşmamız lazım. Bunu da Ankara’da dile getireceğiz. İZBAN’ın işletmesini tamamen belediye üzerine alabilir. O durumda da raylar ve elektrik için para ödemeye devam edecek. TCDD zararlı çıkmayacak. Tümünü biz alabiliriz diyebilirler. Bu taşıma ile ilgili fonksiyonu zayıflatmayacağından emin olduğumuz zaman bunu onlara verebiliriz”
AÇILIŞINI ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU YAPTI
Hükümetle CHP’li bir belediye ilk kez İZBAN projesinde ortaklaştı. Türkiye’de bu anlamda ilk olan İZBAN’ın açılışını o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu birlikte yaptı. Projenin mimarları ise dönemin belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmuştu.
İZBAN HAKKINDA
Yolculu ön işletmeye 30 Ağustos 2010 tarihinde başlayan İZBAN, TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 ortaklıklarıyla kuruldu. Şirket, bu özelliği ve günde 3 bin yolcunun taşındığı bir hat üzerinde yaratılan inovasyonla 225 bin yolcuya ulaşılmasını sağladığı gerekçesiyle, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından 2013 yılında “En İyi İş Birliği” kategorisinde büyük ödüle layık görüldü.
İşletmeye 31 istasyonla başlayan İZBAN’ın istasyon sayısı, önce Hilal’in açılmasıyla birlikte 32’ye, hemen ardından Torbalı hattının açılmasıyla 38’e yükselmiştir. Sağlık ve Selçuk istasyonlarının da devreye girmesiyle istasyon sayısı 40’a çıkmıştır. Hilal, İzmir Metrosu ile İZBAN’ın, Halkapınar’dan sonraki ikinci kesişme noktasıdır ve özellikle Güney yönünden gelen yolcuların, İzmir Metrosu’na aktarma yaparak Konak yönüne ulaşmalarında büyük kolaylık sağlamıştır. Günde 550 bin yolcu hedefine doğru ilerleyen İZBAN’ın, Cumaovası’ndan sonraki istasyonları olan Develi, Tekeli, Pancar, Kuşçuburun, Torbalı, Tepeköy, Sağlık ve Selçuk’un açılmasıyla birlikte hat uzunluğu 136 kilometreyi buldu. Kuzeyde Bergama’ya kadar uzanacak olan İZBAN hattı, proje tamamlandığında 185 kilometreye ulaşacak.
GÜNDEME BAKIŞ