Bostanlı ve Atakent’te yoğunluk artışı getiren planlara Şehir Plancıları Odasından itiraz
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika
Karşıyaka Belediyesinin Bostanlı ve Atakent 1,2,3 ve 5’inci etaplar içni hazırladığı 1/1000 uygulama planlarına itiraz geldi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi “Karşıyaka Belediye Başkanlığınca 10.03.2022-08.04.2022 tarihleri arasında askıya çıkarılan 1., 2., 3. ve 5. etaplara yönelik hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notuna askı süresi içerisinde itiraz edilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Emlak Bankası konut alanlarını kapsıyor
Şehir Plancıları Odası açıklamasında şu bilgiler verildi: “Plan notuna konu alan Atakent ve Bostanlı Mahallesi sınırları içerisinde, Emlak Bankası tarafından gerçekleştirilen ve vaziyet planı ölçeğinde ele alınan yapılaşma düzenine göre gerçekleştirilmiş konut alanlarını kapsamaktadır. Bölge ortak yeşil alan kullanımının getirdiği avantajlar ve taşıt yollarından bağımsız ele alınan konut bloklarından oluşmaktadır. Bölge İzmir ve Karşıyaka İlçesinin yaşanabilirlik ve açık alanlar açısından en önemli alanlarından biridir. Ayrıca Türkiyenin birçok şehrinde aynı dönemde yapılan yapılan Emlak Bankası Konutları döneminin yapım teknolojisi, boş ve dolu alanların plan kurgusu açısından mevcut yapıların kitle ve gabari özellikleri açısından plan hükümleri ile korumaya alınmıştır.”
Sosyal ve teknik altyapı alanlarını arttırıcı düzenleme yok
Açıklamada ayrıca, “Şubemizce yapılan incelemede; “Karşıyaka Belediyesi web sitesinde yer alan askı ilanında plan notuna ilişkin herhangi bir açıklama raporu yer almamakla birlikte plan notunun teknik ve nesnel gerekçelere dayanmadığı, İtiraz konusu plan notu ile plan kararlarında ifade edilenden farklı bir yapılaşma koşulu tarif edildiği,İtiraza konu plan notu ile kat sayısı 1 kat artırılmak suretiyle değişikliğe konu planlama alanında 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Uygulama Hükümlerine aykırı olacak şekilde nüfus yoğunluğunun artırıldığı, Plan notu ile artırılan nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanlarını arttırıcı bir düzenleme gerçekleştirilmediği, tespit edilmiştir. Sonuç olarak söz konusu islemin hukuka aykırılığı açık olup yaptığımız itiraz da dikkate alınarak Karşıyaka Belediye Meclisince hatalı karardan vazgeçmeye, planlama bilimine uygun kararlar üretmeye davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.
YORUMLAR
Yorum Yap