Çalık’ın Urla’da 3,39 hektarlık alanda kuracağı santral için halk katılım toplantısı
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika
EGELİ GAZETE-Türkiye’nin en özel doğa harikası alanlarına sahip Urla’da santral baskısından kurtulamadı. Çalık Holding tarafından Urla’nın Demircili Bölgesi Kuşçular Mahallesi’nde 10 yıl önce faaliyetine geçirilen rüzgar enerji santrali yanına şimdi de güneş enerji santrali kuruluyor. Urla’da tamamı tarım ve orman olanı olan 3,39 hektar alanda kurulması planlanan santralin ÇED sürecinin başlatılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce gerekli onay verilmişti. Çevre İl Müdürlüğü söz konusu santral için 27 Temmuz’da “Halkın Katılım” toplantısı yapılacağını açıkladı.
Santralin Urla’da Kuşçular Mahallesi 271 Ada 1 Parsel, 272 Ada 1 Parsel mevkiinde Çalık Demircili Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulacağı bilgisi verildi. Demircili, Akçahisar, Cumaliköy ve Gızılıgediği Mevkiilerinde 16 adet türbinden oluşan Demircili Rüzgar Enerji Santrali (40,00 MWm/ 40,00 MWe) projesi işletiliyor. ÇED süreci başlatılan yeni santralle birlikte toplam kapasitenin ve faaliyet alanı genişletilecek.
TARIM ALANI
Açıklanan ÇED dosyasında, “GES sahalarının mülkiyet dağılımına bakıldığında büyük bölümü Maliye Hazinesine, küçük bir bölümü de tescil harici alanlardan oluşmaktadır. 1/25.000 Ölçekli Topoğrafik Harita Ek-3’de İzmir – Manisa Planlama Bölgesi Onaylı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre; proje alanı tarım alanı, üzerinde kalmaktadır. İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Onaylı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı K18 Paftası, Lejandı ve ilgili Plan Hükmü Ek-5’da yer almaktadır” ifadeleri dikkat çekti.
KUŞLARIN GÜÇ YOLLARININ ORTASI
Bölgede 10 yıl önce izin verilen rüzgar enerji santraline karşı yöre halkı hukuk mücadelesi başlatmıştı. İzmir 3. İdare Mahkemesi’nce görevlendirilen bilirkişi raporunda, “Santralin kurulacağı bölge Türkiye’nin kuş göç yollarının ortası. Her yıl 50 bin kuş bu alanı kullanarak göç ediyor. Proje alanında yapılan tespitlerde burada bulunan 35 kuş türünden 2’si ciddi, 14’ü de risk altında. Endemik bitkiler açısından önemli bir rezerv alanı. En önemlisi de yerleşim yerlerine 700 metre uzaklıkta” uyarıları yapılmıştı.
YORUMLAR
Yorum Yap