İşte TÜİK’in açıkladığı mutsuzluk oranının artmasının nedenleri: Uzmanından önemli açıklamalar
TÜİK'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı mutluluk oranlarına göre son 20 yılda mutlu olan vatandaşların sayısı yıldan yıla azalıyor. Psikiatrist Prof. Dr. Mehmet Akif Ersoy, mutsuz olma sebeplerini açıkladı.
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika

CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- TÜİK'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı mutluluk oranlarına göre son 20 yılda mutlu olan vatandaşların sayısı yıldan yıla azalıyor. 2023 yılında mutlu olduğunu ifade eden kişi oranı 52,7 iken, 2024 yılında 3,1 puan azalarak %49,6 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise 2023 yılında %13,7 iken 2024 yılında 0,8 puan artarak %14,5 olarak kaydedildi. Birleşmiş Milletler'in 143 ülke arasında yaptığı değerlendirmeyle belirlediği Dünya Mutluluk Raporu'nda Finlandiya 7. kez birinci sırada yer alırken, Türkiye 98. sırada yer aldı. Akıllara Türkiye'deki vatandaşların mutsuzluk nedenleri gelirken Psikiatrist Prof. Dr. Mehmet Akif Ersoy, mutsuz olma sebeplerini açıkladı.
"DÜNYADA MUTLULUK ENDEKSİNDE ÇOK GERİDEYİZ"
Türkiye'nin dünya endeksinde geride olduğunu söyleyen Ersoy, "Son 20 yıla baktığımız zaman bizde yüzde 9 gibi bir düşüş var. Rakamlar artık azalıyor. Dünyadaki sıralamaya bakmak lazım. Biz dünyada 98 ile 104 arasında gidip geliyoruz. Yıllara yayılan bir düşüş var. Tabi önemli fark ülkeler arasında karşılaştırma yaptığımız zaman mutluluk endeksinde çok gerilerdeyiz" dedi.
"MUTLULUK İHTİYAÇ İÇERİSİNDE OLMAMAKTIR"
"Mutluluk kavramından ne anladığımız da önemli Türkiye'deki insanla İsveç'teki insanların mutluluktan anladığı şey aynı mı?" diyen Ersoy, "Aynı şeyden mi söz ediyoruz. Nasıl ölçtüğümüz önemli. Hastalara soruyorum. Depresyonda olan birine nasılsın diyorum. "Bir eksiğim yok" diyor. Eksiğinin olmamasını mutsuz olmasını etkileyecek bir durum olmadığını düşünüyor. Mutluluk, ihtiyaç içerisinde olmamaktır. Bir ihtiyacının olmaması durumu buna fiziksel ihtiyaçları içerisine katabiliriz. İnsanların depresif olmaması. İhtiyaçların karşılanmış olması hali. Bazı insanların farkına vardığı ihtiyaçlar maddi ihtiyaçlardır" diye konuştu.
"YAŞAM AMACI OLMALI"
Ersoy mutlu olmak için hayat amacının olması gerektiğini ifade ederek, "Birçok insanın farkında olmadığı ihtiyaçlar ise manevi ihtiyaçlar, entellektüel ihtiyaçlar. Mesela yaşam amacının olup olmaması, hayatını amacıyla paralel şekilde yaşayıp yaşamaması, kaç tane insan hayatında bir amaç belirlemiştir. İnsanı en çok mutlu eden şeylerden biri amacının olmasıdır" diye belirtti.
"MANEVİ İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI DAHA MUTLU EDER"
Ersoy, manevi ihitaçların karşılanmasının maddi ihtiyaçların karşılanmasından daha mutlu edeceğini ifade ederek, "İnsanlar manevi ihtiyaçları karşılanmadığı zaman daha mutsuz olur. Amacı olan biri en ağır şartlarda bile amacını bulabilir. Maddi ihtiyaçlar karşılanmasa bile amaç olunca, hayatı anlamlandırabilen ve amaç katabilen insanların daha mutlu olduğunu ve hayatta kalabildiğini biliyoruz" dedi.
Ersoy, "Psikiyatride klinik depresyondan ve hastalık düzeyindeki mutsuzluğu ele alırken biyolojik, sosyolojik ve çevresel- psikolojik faktörleri ele alarak değerlendiriyoruz. Sosyolojik faktörler, göçmen oranının artması, işsizlik oranının artması olabilir. Bireysel dünyamızdaki Psikolojik faktörler ayrı. Yakınını kaybetmek, Boşanmak gibi. Maddi sebeplerden daha çok manevi durumlar daha mutsuz eder. Örneğin para kaybından çok eşini kaybetmesi daha çok ağır gelir. Manevi sebepler daha etkili bir faktör" diye kaydetti.
"ÜLKEDE OLAN OLUMSUZ OLAYLAR TOPLUMSAL TRAVMALARA YOL AÇAR"
Ülke içerisinde olup biten şeyler de toplumsal travmalara yol açtığını ifade eden Ersoy, "İnsanın ihtiyaçlarından bahsettik. Güvenlik de bir ihtiyaç. Deprem olduğunda içinde bulunduğumuz binanın sağlam olduğunu bilmek bizi mutlu eder. Stresin olmaması, uzun süren stres insanı mutsuz hissettirir. Her anlamda güvende hissetmek" ifadelerini kullandı.
YORUMLAR
Yorum Yap