İzmir'in içme suyunda tasarruf hamlesi
İZSU Genel Müdürlüğü, 2000 yılında yüzde 60 olan kayıp-kaçak seviyesini yıllardır süren içme suyu hattı çalışmaları sayesinde yüzde 27 oranına kadar düşürdü. 2024 yılında 151 kilometrelik içme suyu hattı yenilenirken, 507 kilometrelik yeni içme suyu şebekesi döşendi. Kentin geleceğini garanti almak için yeni su kaynaklarının yaratıldığı, mevcut kaynakların korunarak atık suların değerlendirildiği vurgulanırken, suyun tasarruflu kullanılması çağrısı yapıldı.
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika

İzmir Büyükşehir Belediyesi, küresel ısınma ve kuraklığa bağlı olarak yaşanabilecek muhtemel su sıkıntılarının önüne geçmek ve tüm yerleşim birimlerinde yurttaşların sağlıklı suya eşit olarak ulaşmasını sağlamak için önemli çalışmalar yürütüyor. Kentin geleceğini garanti alacak yeni su kaynakları yaratan, mevcut kaynakları koruyarak atık suları değerlendiren İzmir'in yerel yönetimi, 2024 yılında 150 kilometrenin üzerinde içme suyu şebekesi yenileyerek su kayıplarının ciddi oranda önüne geçti. Çevre yerleşimlerde özellikle yaz aylarında yaşanan su sıkıntısı çözülürken, yeni kuyular açıldı. İçme suyu şebekeleri ve su depoları yenilenerek yurttaşların sağlıklı su içmesi sağlandı. İZSU yetkilileri, kentin uzun yıllar su ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla kısa, orta ve uzun vadeli olarak önlemler aldıklarını hatırlattı.
“Suyu tasarrufu kullanalım”
“Küresel ısınmanın getirdiği susuzluk, dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük tehlike. Tüm dünyada su giderek çok daha kritik bir önem taşıyor ve bu nedenle ‘sürdürülebilir, akıllı su yönetimi’ ön plana çıkıyor. Yeni yatırımlarımız devam ediyor ancak sınırlı kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanmalıyız. Aldığımız önlemler ve oluşturduğumuz ilave su kaynakları ile kentimizde su sıkıntısı yaşamamak için örnek çaba gösteriyoruz. Ancak suyu tasarruflu kullanmak herkes için bir yaşam biçimi olmalı. İzmirli vatandaşlarımızı her zaman suyu tasarruflu kullanmaya davet ediyoruz”.
Küresel ısınma tehdidine karşı İZSU neler yapıyor?
- 2024-2025 yılları arasında 507 kilometre uzunluğunda yeni içme suyu şebekesi imalatı yapıldı.
- İlave su kuyusu açılarak yeni su kaynakları yaratıldı, su depoları yenilendi.
- Su kaçaklarını önlemek amacıyla eski tip sayaçlar yenilenerek faturalandırılamayan su kayıplarının önüne geçildi.
- SCADA sistemi kullanılarak kentteki içme suyu kaynakları ve tesisleri bir kumanda merkezinden bilgisayar aracılığıyla izlenebiliyor. Oluşturulan izole sayaç bölgeleri uzaktan izlenerek içme suyu şebekesindeki basınç kontrol ediliyor, arıza tespit ve giderme çalışmaları ile su kayıpları azaltılıyor.
- 2000 yılında yüzde 60 olan kayıp-kaçak seviyesi yıllardır süren içme suyu hattı çalışmaları sayesinde yüzde 27'ye kadar geriledi. Bu kapsamda 2024 yılında 151 km içme suyu hattı daha yenilenerek kayıp-kaçak azaltıldı. Bu çalışmalar 2025 yılında da hız kesmeden devam edecek.
- İZSU Genel Müdürlüğü evsel, endüstriyel, tarım ve hayvancılık tesislerini denetleyerek gerekli önlemleri almasını sağlıyor. Kaçak yapılar tespit ediliyor, yapı yasağı olan alanlarda yıkım yapılması için denetimler sürdürülüyor.
- Havza Koruma Planları ile su havzalarının bilimsel verilerle korunması sağlanıyor.
- 2050 hedef yılı için İZSU tarafından hazırlanan İzmir İçme Suyu Master Plan Raporu doğrultusunda, Düvertepe, Başlamış, Çamlı, Değirmendere ve Bostanlı barajlarının yapımı için İZSU ile DSİ arasında protokol çalışmaları sürüyor.
- Güzelbahçe ve Buca kuyularının kullanıma açılması için çalışmalar yürütülüyor. Göksu, Sarıkız ve Halkapınar’da yeni kuyular açılarak kente ilave su kaynağı kazandırılıyor.
İzmir’in mevcut su kaynakları
İZSU Genel Müdürlüğü, kente yılda 307 milyon metreküpün üzerinde su sağlıyor. Yılda 586 milyon metreküplük arıtma kapasiteli içme suyu arıtma tesislerine sahip İZSU’da 15 konvansiyonel, 40 paket arıtma tesisi bulunduruyor. İzmir’in içme suyu ihtiyacının yüzde 59’luk kısmını Göksu, Sarıkız, Çavuşköy, Halkapınar, Pınarbaşı, Sarnıç ve muhtelif sahalarda yer alan yer altı suyu kaynaklarından sağlıyor. Ayrıca 13 baraj ve gölet de yüzde 41’lik kısmı karşılıyor.
YORUMLAR
Yorum Yap