Nazan Kesal'ın oynadığı “Yaralarım Aşktandır" oyunu 3 Şubat'ta İzmir'de
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika
İranlı Füruğ Ferruhzad’ın hikayesi İzmirlilerle buluşacak. Nazan Kesal’ın sahnelediği oyuna ilgi şimdiden büyük.
- Yüzyıl İran edebiyatının en önemli isimlerinden Füruğ Ferruhzad'ın hikayesini anlatan tek kişilik oyun "Yaralarım Aşktandır" 3 Şubat Pazartesi günü saat 20.00'da İzmir'de, İzmir Sanat Kültür Merkezi'de sanatseverlerle buluşacak. Ferruhzad'a Nazan Kesal'ın adeta yeniden can verdiği oyunu Şebnem İşigüzel kaleme aldı. Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği oyun, İran şiirinin isyankar sesi Füruğ Ferruhzad’ın nefesini, tiyatro sahnesine taşıyor.Prodüksiyonunu Poyraz Yapım’ın üstlendiği oyunda Furuğ hiçliğin varlık oluşunu göstermeye, hepimize cesaret vermeye, “Kuş ölür, sen uçuşu hatırla“ demeye 3 Şubat'ta İzmir'e geliyor.
FÜRUĞ FERRUHZAD KİMDİR?
5 Ocak 1935’te Tahran’da doğdu. Babası Albay Muhammed Ferruhzad ve annesi Turan Veziri Tebar’ın yedi çocuğundan üçüncüsüydü. Mahalle mektebinde 9. sınıfa kadar devam ettikten sonra kız sanat okuluna gitti. Burada resim, dikiş-nakış ve el sanatları öğrendi.
Hicivci şair Füruğ, 16 ya da 17 yaşlarına geldiğinde Perviz Şapur ile evlendi. Eğitimine kocasının yanında Ahvaz’da devam etti. Bir yıl sonra tek çocuğu olan Kāmyār’ı dünyaya getirdi. Evliliğinden iki yıl sonra 1954 yılında Füruğ, eşinden ayrıldı. Mahkeme Kāmyār’ın velayetini babasına verdi.Füruğ, Tahran’a geri dönüp şiir yazmaya devam etti ve Esir adını verdiği ilk kitabını yayınladı.
1958 yılında İbrahim Gülistan‘la tanıştı ve dokuz ayını Avrupa’da geçirdi. Şair bu dönemde yaşamının esin kaynağı olan şiirlerine devam etti ve hızla iki kitap daha çıkardı. Bunlardan ilki Duvar ve diğeri de İsyan’dır.
İranlı cüzzam hastalarını ve onların sorunları ile ilgili olarak Tebriz’de film yapar. 1962 yılında filmi Kara Ev adını verdiği filmiyle dünyanın çeşitli yerlerinde ödüller kazanır. Film çekimi sırasında cüzzamlılar evinde tanıştığı Hüseyin Mansur isimli çocuğu evlat edinir. 1963 yılında Füruğ, Yeniden Doğuş adlı eserini yayınlar. Artık şiirde olgunlaşma dönemidir ve sanatsal düzeyi yüksektir. Bu kitabıyla şair, İran şiirinde derin ve etkileyici değişikliklere yol açmıştır.
13 Şubat 1967 tarihinde öğleden sonra saat 14.30’da stüdyoya gitmek için hızla seyir halindeyken karşısına çıkan okul aracına çarpamamak için direksiyonu kıran Füruğ, aracından fırlayıp, boynunun kırılmasıyla 32 yaşında hayata gözlerini yummuştur.
Modern İran şiirine önemli katkılar sağlayan şairin ölümünden sonra çalışmaları Soğuk Mevsim adıyla çıkarılan kitapta toplandı. Michael Hillman, Yalnız Kadın adıyla onun hayatını ve şiirlerini 1987 yılında yayınladı. Şairin şiirleri ve yaşamı hakkında daha pek çok makale ve kitap yayınlandı, hayatını konu eden film yapıldı. Füruğ Ferruhzad şiirlerinde derin bir yalnızlık duygusu dikkat çeker. Bunun yanında, şiirlerinde kadınların sorunlarını ele almakta ve İran toplumunun kadınlara karşı uyguladığı ayrımcılığı eleştirmektedir. Bu fikirleri zaman zaman şiddetli tartışmalara yol açmıştır. İran’da kadınların yaşamlarının daha iyi hak ve koşullara kavuşmasını savunan şair, Şah’ın despotluğuna da karşı çıkmıştır. Şiirleri kimi zaman İran toplumunda erotik bulunmuştur.
ESERLERİ:
- ESÎR (TUTSAK) (1952)
- DUVAR (1956)
- İSYAN (1957)
- YENİDEN DOĞUŞ (1964)
- İNANALIM SOĞUK MEVSİMİN BAŞLANGICINA (yarım kalan eseri)
YORUMLAR
Yorum Yap