Özel gereksinimli bireylere umut oldu: Minik Güney'in ilham veren hikayesi 'Efsanelerden Gerçeklere'
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika
'Efsanelerden Gerçeklere' adlı kitabı kaleme alan otizmli Güney'in başarı hikayesi özel gereksinimli çocuklara umut oldu. Öğretmeni Kazım İlkay Poyraz ile bir yılda tamamlanan kitap kendi kategorisinde 5. sıraya yükseldi. Öğretmeni Poyraz, Otizmi bir silah olarak kullandıklarını ifade ederek Egeli Gazete'ye süreci aktardı.
CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- İzmir'in Bergama ilçesinde yaşayan özel eğitim öğretmeni Kazım İlkay Poyraz, 12 yaşındaki otizmli öğrencisi Güney Güngör ile önemli bir çalışmaya imza attı. Özel gereksinimli bireylere umut olan 'Efsanelerden Gerçeklere' adlı kitabı kaleme alan minik Güney, hayal gücünün önemini vurguluyor. Kısa sürede büyük ilgi gören kitap şimdiden kendi kategorisinde 5. sıraya yükseldi. Güney'in öğretmeni Kazım İlkay Poyraz Egeli Gazete stüdyosuna, kitabın yazım sürecini ve detaylarını aktarmak için konuk oldu.
Öğrencisi Güney'in hayal gücünden etkilendiğini ve bunu değerlendirmek istediğini ifade eden Poyraz, "1 yıldır kitap üzerinde çalışıyoruz. Güney'in hayal dünyası çok geniş. Karakterleri derinlemesine işleyebiliyor" dedi. Poyraz, bu çalışmayla toplumda bulunan kalıp yargıları da yıktığını ifade ederek, "Ailelere çok büyük umut olduk" diye konuştu.
OTİZMİ SİLAH OLARAK KULLANDIK
Poyraz, öğrencisi Güney'in bu farklılığını yenmeye çalışmak yerine silah olarak kullandığınnı belirterek, "Güney otizimli onun otizminin ömür boyu süreceğini biliyoruz. Bunu yenmeye çalışmadık. Onu silah olarak kullandık. Otizm bizim bir silahımız onu yenmemiz gerekmiyor bunu silah olarak kullanmak istiyoruz" dedi.
KİTAP İÇİN BİR YIL EMEK VERDİK
Öğrencisi Güney ile 1 yıldır titiz bir çalışma sürdürdüklerini ifade eden Poyraz, "Güney'in ne kadar yaratıcı ve derinlemesine kurgu yapabildiğini fark edince bunun üzerine düştüm. Türkçe dersine önem vermiyordu. Kitap yazma fikrinden sonra Türkçe derslerine önem vermeye başladı. Hayal gücü çok geniş bir çocuk. Karakterleri derinlemesine işleyebildiği ve olumlu bir kazanım yarattığı için Güney ile ortak bir kazanım yarattık. İçeriği ona ait. Kitaptaki görselleri de Güney çizdi ona ait" ifadelerini kullandı.
UMUT KAYNAĞI OLDUK
"Aileler için çok büyük bir umut kaynağı olduk" diyen Kazım İlkay Poyraz, "Tamamen farkındalık yaratmak yaptık bu çalışmayı. Bu farkındalığı da yarattığımızı düşünüyorum ben. Özel gereksinimli bireylerin hiç bir işe yaramayacağı düşünülen o kalıp yargıları kırdık. Bu anlamda çok mutluyum" diye belirtti.
"OTİZMLİ BİREYLERE İSTİHDAM SAĞLAMAKTA ZORLANIYORUZ"
Otizimli bireylerin, ilerleyen dönemlerde iş bulmakta zorlandığını ifade eden Poyraz, "Kitapla ilgili şöyle bir bakış açısı da var özel gereksinimli bireylerde istihdam yaratmakta zorlanıyoruz. Liseden sonra evlerine kapanıyorlar. Sosyal hayatları olmuyor. İş bulmakta zorluk çekiyorlar. Kitap yazmakla birlikte motivasyon olursa ve tutarsa Güney'e bu anlamda istihdam sağlamış olabilir. İlerde yazarlık mesleğini de tercih edebilir" dedi.
Otizm belirtileri ile ilgili bilgi veren Poyraz, belirtileri fark edince mutlaka bir çocuk psikiyatristine gidilmesi gerektiğini ve acilen eğitime başlanması gerektiğini ifade etti.
Poyraz, otizm belirtilerini de şöyle sıraladı,
"Takıntılı davranışlar, bazı nesnelere karşı takıtılı davranma, göz kontoğı kuramama, ani öfke krizi, kendi başına birşey öğrenememe gibi bir çok belirtisi var. Nörogelişimsel bir farklılık, merkezi gelişim sistemleri, sinir sistemleri duyuları biraz farklı çalışıyor. Ömür boyu süren nöragelişimsel farklılık. Biz bunun kaynağına değil ama semptomlarına uygulamalarda bulunabiliyoruz"
ERKEN TANININ ÖNEMİ BÜYÜK
Erken yaşta eğitim verilmesi gerektiğini aktaran Poyraz, "Otizimde erken tanının önemi çok büyük. Eğer belirtileri gözlemlendiyse vakit kaybetmeden çocuk psikiyatristinden değerlendirme alınması gerekiyor. Acilen eğitime başlaması gerekiyor. Otizm tanısı doğuştan geliyor ömür boyu süren bir tanı, tıbbi tanısı ömür boyu sürüyor. Biz bunun sadece semptomlarını azaltabiliyoruz. Takıntılı davranışları varsa bunu azaltmak mümkün. tek çaresi eğitim. Tedavi etmeye çalışmıyoruz bu bir hastalık değil" dedi.
YORUMLAR
Yorum Yap