Türk Sanat Müziği'nin iyileştirici gücü

Şarkı söylemeyi seviyoruz, toplumca… Hele çalışırken; mutfakta, banyoda, inşaatta, dostlar arasında…

En çok dile gelen şarkılar da genelde Türk Sanat Müziği’den seçmeler…

Tabii biz ve bizden önceki kuşakların tercihidir sanat müziği eserleri… Şimdi gençlerin müzik anlayışı, sanat müziğinden çok ayrı, elektronik kaynaklı şarkılar, tercihleri o yönde…

Oysa Türk Sanat Müziği toplumumuzun divasıdır müzik kültürümüz açısından… Klasik formatı dışında, sanat müziğinin hem kolay söylenen hem de artık dillerimize pelesenk olan eserlerden oluşması da cabası….

Ancak bir gerçek var…

TRT Müzik kanalının değerli çabaları olsa da, Türk Sanat Müziği’nin halk arasındaki popüleritesi giderek azalıyor.

Çok çaba, inanç ve doğru hocalarla gerçekçi yönlendirme gerekiyor yaşatmak için…

Sözünü ettiğim değerli çabaların öncülüğünü, mahalle aralarında kurulan, belediye yönetimlerince de desteklenen korolar yapıyor.

Ancak bunlar arasında iyiler de var kötüler de…

****

Geçen akşam Karşıyaka’da uzunca bir süredir sanat müziği ve halk müziği çalışmalarına imza atan bir koronun davetlisiydim…

Yedi İklim Anadolu Kültür ve Sanat Derneği Türk Sanat Müziği Korosu

Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’ndeki konserde her şey vardı. Çok iyi yetişmiş, bir sanatçıya yakışır, tavır, davranış ve giyimleriyle koro üyeleri, coşkuyla söylenen şarkılar, özenle seçilmiş sevda yüklü eserler ve kanunuyla, tamburuyla, cümbüşüyle harikalar yaratan müzisyenleriyle…

Her şey Türk Sanat Müziği’nin ruhuna ve müzikal etiğine uygun yaşandı…

Oturacak tek bir yerin kalmadığı salonu dolduran konuklar da, o güzelim şarkılara eşlik edince, müthiş bir ambians oluştu…

Tablo inanılmazdı.

***

Bu tür konserler, zaten birçok yaşamsal sorunlarla boğuşan insanlara iyi geliyor, tazeleniyor yürekler… Zira Türk Sanat Müziği'nin iyileştirici bir etkisi var.

Hele bir de koroya eşlik edince, tüm dertlerini unutuyor sanatseverler…

Bu işin sırrı nedir diye sorarsınız, koro şefinin müzik bilgisi ve aldığı eğitimin hakkını vermesi…

Bu sahneye, her şekilde yansıyor. 

Yedi İklim Anadolu Kültür ve Sanat Derneği’nin koro şefi tanıdık bir isim; Dilek Şafak Çakar…

Dilek hoca, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı mezunu bir müzik insanı… Müzik alanında sayısız başarıları var,  yıllarca mezun olduğu konservatuvarın ses eğitimi ve temel bilimler bölümlerinde, Türk sanat müziği repertuar dersleri verdi, veriyor.

Bir süredir de Türk Sanat Müziği’ne hayran bir kuşağın en doğru şekilde yetişmesine çabalıyor,  şarkıların hakkının verilmesine de…

Bu, her şeyin, birçok toplumsal değerin çok ucuza gittiği günümüzde önemli bir artı değer…

Dilek Şafak hocanın sahneye ve koro sanatçılarına hakimiyeti, özgüveni ve yerinde uyarıları izleyiciye mükemmel dönüş yapıyor.

Kendisi de o güzel yorumuyla şarkılar söyleyince salon adeta büyüleniyor.

***

Benim konserde hissettiklerim buydu… Birçok kişinin, şarkıların etkisiyle gözyaşı döktüğüne de tanık olmam, yapılan işin ne kadar gerçekçi ve sanat boyutunda geliştiğinin bir göstergesi olsa gerek…

Tabii, Yedi İklim Anadolu Kültür ve Sanat Derneği yöneticilerinin bu işe gönül vermesi ve her şeyin mükemmel olması için gösterdikleri çabayı da hatırlatmakta fayda var.

Hatırlatalım ki, Türk Sanat Müziği’ne ilgi bugünkünden daha büyük olsun…

Müziğimiz bizim her şeyimiz.

------

Hürol DAĞDELEN

[email protected]

03.02.2025