Artık “muhtar bile olamaz” öyle mi?

Tarih 24 Eylül 1998. Hürriyet Gazetesi’ndeki haberin başlığı şöyleydi: Artık muhtar bile olamayacak.

Siirt’te yaptığı konuşmada Ziya Gökalp’in “İlahi Ordu” şiirini okuduğu gerekçesiyle Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı 10 ay hapis ve 716 milyon lira para cezasını Yargıtay onaylamıştı.

Yürüklükteki İnfaz Yasası’na göre Erdoğan 4 ay hapis yatacaktı. Ama yine o günkü yasalara göre siyasi yasaklı duruma düşmüştü.

Hürriyet Gazetesi’nin o günkü Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de “Artık muhtar bile olmayacak” başlığını atmayı uygun görmüştü.

Ama Ertuğrul Özkök’ün öngörüsünün tam tersi oldu.

Tayyip Erdoğan bu manşetten sadece 2.5 yıl sonra AK Parti Genel Başkanı, 3.5 yıl sonra da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı oldu.

Üç dönem Başbakanlık yapan Erdoğan 2014’ten bu yana da Cumhurbaşkanı. Dördüncü dönem Cumhurbaşkanlığı adaylığı da kesin gibi.

Bu arada 9 yıl önce Erdoğan hakkında ortaya atılan üniversite diplomasının olmadığı iddiaları da seçmen nezdinde Cumhurbaşkanlığı için hiç dikkate alınmadı.

“Artık muhtar bile olamaz” denen Erdoğan, Fransız Dergisi La Point Dergisi’nin birinci sayfasında dünyaya yön verecek 4 lideri arasına girmeyi başardı.

***

Tarih tekerrürden ibarettir derler ama galiba siyaset de tekerrürden ibaret.

Tayyip Erdoğan 25 yıl önce ne yaşadıysa neredeyse birebir bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaşıyor.

İmamoğlu’nun CHP’den Cumhurbaşkanlığı adaylığı artık kesinleşti gibi. Tek aday olarak gireceği ön seçim sonrası adaylığı kesinleşecek.

Ama hakkında 5 ayrı soruşturma dosyası yürüyor.  Bu soruşturmaların tamamı tıpkı Erdoğan’ın aldığı ceza gibi konuşmaları nedeniyle açıldı.

Son olarak da yine Erdoğan gibi diploma konusu gündeme geldi.

İmamoğlu’nun İstanbul’dan Üniversitesinden aldığı diploma 32 yıl sonra tartışmaya açıldı. Bu tartışmalar bir süre sonra soruşturmaya dönüştü.

Bu soruşturma sonrası dün İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu İmamoğlu’nun diplomasını iptal etti.

Şimdi de İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olamayacağı hatta siyasi hayatının biteceği yönünde yorumlar var.

***

Tarih tam anlamıyla tekerrür etti.

“Artık muhtar bile olamaz” manşeti atıldığında Erdoğan için genel siyasi kariyer daha yeni başlıyordu.

Çünkü arkasında ciddi bir halk desteği vardı. Hatta Erdoğan’a yapılanlar onun siyasi hayatının daha da güçlenmesine neden oldu.

Aslında sadece Erdoğan da değil. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan. Türk siyaseti hayatının dev isimleri. Hepsi de hayatlarının bir döneminde yasaklandılar, hapse bile atıldılar. Ama her seferinde daha güçlenerek geri geldiler.

İmamoğlu’nun siyasi geleceği hakkında halk ne karar verir? Onu bugünden bilemeyiz.

Ama yasaklanan bir liderin siyasi hayatının bittiğini gösteren tarihte tek bir örnek bile olmadığını çok iyi biliyoruz.